joi, mai 30, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSpectacol inedit cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

Spectacol inedit cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

Sâmbătă, 8 aprilie, grupul „Romane cerxenorră- Steluțe rrome” din Sărăuad, Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, Asociația „Danko Pista – Stelele Careiului” din Carei și Formația de dansuri din Tiream respectiv Tășnad au evoluat pe scena Sălii de Conferințe a Muzeului Județean, în cadrul spectacolului dedicat „Zilei Internaționale a Romilor”.

După luările de cuvânt ale reprezentanților CJCPCT și ai comunităților romilor din județ, a început spectacolul cu poezii, dansuri și cântece care aduceau în prezent, măcar o fărâmă din tradițiile și cultura romilor.

Mai trebuie spus că data de 8 aprilie a devenit „Ziua Internațională a Romilor” în anul 1971, la primul Congres Internațional al Romilor, desfășurat la Londra.

Tot atunci a fost adoptat și imnul internațional al romilor, „Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav „Am întâlnit și țigani fericiți”.

Culoarea verde a drapelului sugerează pământul și natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roșie de pe drapel amintește că romii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Spectacolul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) în colaborare cu Asociația Partida Romilor Pro Europa – Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente