sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăEducatie&CulturaSurorile Török Silvia și Olga Diana sunt nominalizate la premiile UNITER

Surorile Török Silvia și Olga Diana sunt nominalizate la premiile UNITER

olga-si-silvia-torok-UNITERAbsolvente ale Liceului Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare, actualmente actriţe ale Teatrului German de Stat din Timişoara, surorile Olga Diana şi Silvia Török sunt nominalizate la premiile UNITER (Uniunea Teatrală din România), premii care răsplătesc performanţa din teatrul românesc.

Olga Diana este nominalizată la secţiunea „cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, iar sora ei la secţiunea „debut”. Sunt nominalizate nu doar deodată , ci şi joacă în aceeaşi piesă: „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, regizată de inconfundabilul şi inovatorul regizor Radu Afrim într-un decor semnat de multipremiatul Dragoş Buhagiar.

„Fetiţa din bolul peştelui auriu” spune povestea ultimelor zile ale copilăriei lui Iris, o fetiţă de 10 ani, interpretată de Silvia Török. Perioada inocenţei ia sfârşit atunci când mama ei, interpretată de Olga Diana Török, o părăseşte. Povestea este plasată în cel mai colorat deceniu al secolului nostru, în Canada anilor ‘60, ilustrată de autorul Morris Panych. Astfel jocul fetelor capătă un spectru larg  în interpretare, conjunctură de care au ştiut să profite sătmărencele noastre în cel mai bun mod posibil.

Despre Silvia Török presa de specialitate din România scrie: „[…] Silvia Török, incredibilă şi tulburătoare în rolul fetiţei Iris,” (Florin-Rareş Tileaga pe portalul liternet.ro) , „[…] Ar fi frumos ca viitorul juriu UNITER să o nominalizeze pe Silvia Török la premiul de debut. Este atât de bună în rolul fetiţei, încât la ieşire toată lumea se întreba câţi ani o fi având copilul ăla şi cum a putut învăţa atâta text. În realitate, ea este actrţiă cu acte-n regulă, cu diplomă proaspăt luată la Cluj. […]” (Gabriela Lupu, mai 2012, România Liberă)

Despre Olga se scrie: „[…] trece cu calificative maxime proba de foc a jocului în contre emploi, Olga Török , actriţă tânără şi frumoasă, distribuită acum în rolul mamei lui Iris, rezolvată cu credinţă şi aplicaţie în cadenţă variabilă cerută de specificul personajului, amestecând  precis indiferenţa şi paroxismul, autodevorarea, refuzurile, regăsirile şi abandonurile, deznădejdile certe şi speranţele iluzorii[…]” (Mircea Morariu în revista „Familia” nr. aprilie 2012).

„Suntem mândre că am putut creşte în Satu Mare, un loc multicultural atât de necesar dezvoltării noastre profesionale”, au precizat  surorile Török. Olga şi Silvia vor participa la gala de decernare a premiilor UNITER pe data de 13 mai a.c. la Iaşi, transmisă în direct pe pe postul naţional de televiziune la ora 21.00. Le dorim multă baftă!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente