vineri, mai 31, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSute de amenzi aplicate de Jandarmii sătmăreni

Sute de amenzi aplicate de Jandarmii sătmăreni

În primele cinci luni ale acestui an, jandarmii sătmăreni au executat aproape 2.400 de misiuni specifice și au aplicat amenzi în cuantum total de peste 330.000 lei, potrivit unui bilanț prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de împuternicitul la comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean, (IJJ) Satu Mare, col. Ovidiu Popa. Tot cu aceeași ocazie, locotenentul Cosmina Rob, și plutonierul adjutant șef Bujor Câmpeanu, au prezentat misiunile de prevenire desfășurate de către lucrătorii unității.

În perioada ianuarie – mai 2017, activitatea desfășurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 2388 misiuni specifice.

Pe categorii de misiuni, situația se prezintă astfel:

1873 misiuni de menținere a ordinii publice, dintre acestea 1708 misiuni fiind executate în sistem integrat cu IPJ Satu Mare;
110 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări de protest, activități cultural educative și la activități sportive;
114 acțiuni de restabilire a ordinii publice la aplanarea unor conflicte și la alte solicitări;
172 acțiuni executate în cooperare cu alte instituții – alte structuri ale MAI, cu organele care gestionează activitatea silvică și cu alte instituții;
4 acțiuni în cooperare pentru efectuarea unor acte procedurale;
Cu ocazia acestor misiuni au fost constatate 14 infracțiuni independent și 93 de infracțiuni în cooperare cu Poliția, fiind identificați 126 de făptuitori.

Au fost aplicate 234 de avertismente scrise și 1033 de amenzi în valoare de 330200 lei, fiind reținute în vederea confiscării produse în valoare de 17553 lei.

În paralel, în conformitate cu prevederile Legii 550 / 2004 – Jandarmeria Română asigură măsuri de protecție și pază la instituțiile fundamentale ale statului – Tribunal, Parchet, Arhivele Naționale, Trezoreria Statului și Curtea de Conturi a României. Principalul obiectiv a fost siguranța cetățeanului. În acest sens efectivele Jandarmeriei Sătmărene au fost direcționate și dimensionate în funcție de situația operativă a fiecărui eveniment.

Pentru buna desfășurare a unor misiuni a fost solicitat și primit sprijin din partea Grupării de jandarmi Mobile Cluj Napoca, care a asigurat efective ori de câte ori a fost nevoie. În funcție de solicitările primite la nivelul unității a fost acordat sprijin în misiuni lucrătorilor din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare.

Misiunile de prevenire

Tot cu aceeași ocazie, locotenentul Cosmina Rob, și plutonierul adjutant șef Bujor Câmpeanu, au prezentat misiunile de prevenire desfășurate de către lucrătorii unității.

De la începutul anului cadrele I.J.J. Satu Mare au efectuat acțiuni de prevenire pe următoarele direcții:

prevenirea violenței în mediul școlar – în cadrul Campaniei „Școala în siguranță!”
prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestărilor sportive – în cadrul campaniei „Invitație la fair-play!”
prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice – în cadrul campaniei „Împreună pentru siguranță!”.
În perioada următoare se vor desfășura două activități de prevenire :

Acțiune preventivă pe linia respectării normelor legale cu privire la activitățile de picnic.

Scopul acestei campanii este reprezentat de conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța deosebită a protejării mediului înconjurător, dar și prevenirea incendiilor în zonele împădurite.

Activitățile vor avea loc în zonele cu vegetație din apropierea localităților Mujdeni, Noroieni, pe malul râului Someș pe raza localităților Satu Mare și Păulești, și vor consta în discuții cu cei care au ales să-și petreacă ziua în mijlocul naturii, fiindu-le furnizate informații și sfaturi de ordin juridic.

Pentru buna desfășurare a activităților de picnic, reamintim persoanelor fizice că au urm. obligații :

Să arunce deșeurile doar în locurile special amenajate;
Să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență;
Să lase locul în care au desfășurat activitatea de picnic curat și nealterat;
Să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
Să nu hrănească animalele sălbatice;
Să păstreze liniștea și să nu deranjeze comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori.
Nerespectarea acestor obligații se sancționează contravențional, conform Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.

„La ștrand în siguranță!” – acțiune de prevenire a faptelor antisociale care vizează turiștii și localnicii din zonele balneare și de agrement din jud. Satu Mare.

Cu această ocazie, jandarmii sătmăreni vor distribui pliante cu mesajul „La ștrand în siguranță!” și vor prezenta turiștilor câteva reguli pentru siguranța copiilor și a bunurilor personale.

Prin intermediul acestei campanii, Jandarmeria Satu Mare urmărește creșterea gradului de informare și responzabilizare a tuturor persoanelor aflate în timpul liber în zonele de recreere și agrement pentru a evita neplăcerile cauzate de neatenție.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente