sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăLocaleTată violent, reținut pentru amenințare, violare de domiciliu și distrugere

Tată violent, reținut pentru amenințare, violare de domiciliu și distrugere

Un bărbat a fost reținut după ce, fiind beat, a mers la locuința fiicei sale de doar 17 ani și a făcut scandal, a amenițat-o și a distrus bunuri din imobil. Totul s-a întâmplat în comuna Berveni din județul Satu Mare.

La data de 18 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Poliției Rurale Carei au fost sesizați de către o femeie de 17 ani, domiciliată fără forme legale în comuna Berveni, despre faptul că tatăl acesteia, de 40 de ani, face scandal în fața imobilului, aflându-se într-o stare avansată de ebrietate, refuză să părăsească incinta imobilului și manifestă un comportament violent.

Polițiștii sosiți la fața locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă. În cauză, se efectuează cercetări, față de bărbat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, violare de domiciliu și distrugere.

Totodată, întrucât reprezintă un risc iminent, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu pe numele bărbatului.

Recomandări pentru victimele violenței domestice

Nu este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și de iubire. „Acasă” nu poate fi și nu trebuie să fie asociat cu violența domestică.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

– dacă vă simțiți în pericol, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg;

– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

Aspecte legale

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Foto: arhivă

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente