vineri, aprilie 12, 2024
Acasăsus„Taxa pe soare”- introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică

„Taxa pe soare”- introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică

O ordonanță de urgență permite ANRE să taxeze prosumatorii începând cu 1 decembrie 2026, dacă puterea lor va depăși 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România. În urmă cu doi ani, când a fost aprobată ordonanța, Guvernul a precizat că nu are de gând s-o aplice, ci este vorba de preluarea unei directive europene. Acum, o asociație a prosumatorilor a readus în spațiul public discuția despre „taxa pe soare”, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că o va elimina dacă primește răspuns de la Comisia Europeană că nu există niciun risc de infringement.

„Taxa pe soare” se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.

Ce spune legislația, pe scurt:

  • OUG 163/2022 precizează la art 21, alin 3: Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată.
  • Această taxare ar putea să fie aplicată în urma unei analize cost/beneficiu realizată de ANRE.

Acum doi ani, la apariția ordonanței, opinia publică a fost scandalizată de faptul că autoritățile vor să taxeze oamenii că folosesc soarele ca să-și producă energie pentru propriul consum, de aici și denumirea de „taxă pe soare”.

La acea dată, Guvernul a explicat că este de fapt o preluare a unei directive europene care spune că statele au dreptul să introducă această taxă, pentru a se limita pericolul apariției unor dezechilibre în rețea, dar că nu există nicio intenție ca România să perceapă acest tip de taxă de la prosumatori.

Subiectul a fost reluat în spațiul public în urmă cu o lună de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), care a cerut autorităților să elimine de tot acest paragraf din lege, pentru a nu exista riscul ca această taxă să fie introdusă.

Dan Pîrșan, președintele APCE, a afirmat că a trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a clarifica dacă există vreo prevedere în legislația europeană care obligă România să introducă această taxă.

„Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, spune Pîrșan.

„Așadar, introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, a adăugat reprezentantul prosumatorilor.

Acum, pus în fața riscului ca acest scandal să reizbucnească, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a trimis și el aceeași solicitare autorităților de la Bruxelles.

„Vrem să ne asigurăm că nu există niciun risc ca România să se trezească cu vreo procedură de infringement, care să ducă la plata unor amenzi”, a afirmat Burduja.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente