joi, octombrie 10, 2024
AcasăsusTelegram schimbă politica de utilizare și oferă la cerere, autorităților, datele utilizatorilor

Telegram schimbă politica de utilizare și oferă la cerere, autorităților, datele utilizatorilor

„Mulți utilizatori analizează acum anunțul Telegram cu o întrebare în minte: înseamnă asta că platforma va începe să coopereze cu autoritățile din regimurile represive?“, s-au întrebat criticii citați de BBC.

Aplicația de mesagerie Telegram va preda de acum adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor autorităților care au mandate de percheziție sau alte cereri legale valide.

Modificarea termenilor săi de serviciu și a politicii de confidențialitate „ar trebui să descurajeze infractorii”, a declarat luni directorul general Pavel Durov într-o postare pe pagina de Telegram.

„În timp ce 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nimic de-a face cu criminalitatea, cei 0,001% implicați în activități ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noștri”, a continuat el.

Anunțul marchează o schimbare semnificativă de strategie pentru Durov, cofondatorul de origine rusă al platformei, care a fost reținut de autoritățile franceze luna trecută pe un aeroport aflat la nord de Paris.

Câteva zile mai târziu, procurorii francezi l-au acuzat că a permis desfășurarea de activități infracționale pe platformă. Printre acuzațiile formulate împotriva sa se numără complicitatea la răspândirea de imagini cu abuzuri asupra copiilor și la traficul de droguri.

Durov, care a negat acuzațiile, a criticat autoritățile la scurt timp după arestarea sa, afirmând că nu este responsabil pentru infracțiunile comise de terți pe platformă și că acuzația a fost atât „surprinzătoare”, cât și „greșită”.

Criticile la adresa Telegram

Criticii spun că Telegram a devenit un spațiu care conține dezinformare, pornografie infantilă și conținut conectat cu activitățile teroriste, parțial din cauza unei caracteristici care permite grupurilor să aibă până la 200.000 de membri.

WhatsApp, platforma de mesagerie deținută de Meta, spre exemplu, limitează dimensiunea grupurilor la 1.000 de persoane.

Telegram a fost criticată recent și pentru găzduirea canalelor de extremă dreapta, care au contribuit la violențele din orașele engleze, din această vară.

Zilele trecute, Ucraina a interzis aplicația pe dispozitivele oficialilor statului, în încercarea de a reduce amenințările reprezentate de Rusia.

Arestarea lui Durov a stârnit însă dezbateri cu privire la viitorul protecției libertății de exprimare pe internet.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare