vineri, februarie 23, 2024
AcasăDivertismentTop 10 concepții greșite despre vikingi

Top 10 concepții greșite despre vikingi

tom-carson-vikings-635Când ne gândim la vikingi, avem de foarte multe ori înrãdãcinatã în minte imaginea unor barbari blonzi, violenți, care pradã totul în cale lãsând în urmã praf și pulbere. Multe dintre aceste idei sunt însã stereotipii nerealiste. Vikingii au dominat peisajul european în secolele VIII-XI, iar scurta lor istorie a avut un impact considerabil asupra civilizației occidentale. Care sunt cele mai mari concepții eronate despre ei?

Vikingii purtau coifuri cu coarne

Trebuie sã fie prejudecata de cea mai largã rãspândire. Nu există nicio dovadã cum cã astfel de coifuri ar fi existat cu adevãrat. Toate reprezentãrile vikingilor din perioada în care aceștia au avut activate aratã coifuri simple și singura piesã autenticã nu are așa ceva. O explicație plauzibilã ar fi adãugarea acestui detaliu de cãtre creștinii contemporani, pentru a-I face sã parã și mai fioroși și pãgâni. Zeul Nordic Thor purta un coif cu aripi, care seamanã oarecum cu coarnele.

Vikingii trãiau doar de pe urma jafurilor

De fapt un procent destul de redus din populație se ocupa cu rãzboiul, majoritatea fiind fermieri, meșteșugari și comercianți. Pentru vikingii care trãiau mai mult pe mare, jafurile erau doar unul dintre scopuri. Ei s-au stabilit în mod pașnic în foarte multe locuri, ca de pildã Islanda sau Groenlanda, erau comercianți de rang internațional la vremea lor, fãcând negoț aproape în toate regiunile cunoscute atunci.

Vikingii erau neobișnuit de sãlbatici

Raidurile întreprinse erau într-adevãr foarte violente, dar era în sine era violentã, iar întrebarea ar fi dacã armatele non-vikinge arãtau mai multã compasiune. Charlemagne, contemporan cu ei, a exterminat practic întreaga populație de avari. La Verdun a ordonat decapitarea a 4.500 de saxoni. Ceea ce îi diferenția pe vikingi este faptul cã distrugeau obiectele religioase și ucideau oameni ai Bisericii, ceea ce sigur a amplificat ura creștinilor într-o epocã a fervorii mistice. Probabil cã vikingii se bucurau de reputația câștigatã; oamenii erau atât de speriați încât adesea își pãrãseau orașele în loc sã le apare în fața atacatorilor.

Vikingii erau urâți pretutindeni

S-ar putea crede cã toatã lumea avea o aversiune enormã fațã de ei din pricina raidurilor, dar vikingii se bucurau și de respect. Regele francez Carol al III-lea (cel Simplu) le-a oferit pãmântul pe care deja îl colonizaserã în Normandia și chiar i-a dat-o pe fiica sa în cãsãtorie regelui viking Rollo. În schimb vikingii protejau Franța de atacurile unor confrați și mai violenți. De asemenea erau apreciați la Constantinopol pentru forța lor, atât de mult încât garda imperialã în secolul al XI-lea era alcãtuitã din varegi (vikingi originari din Suedia de azi).

Vikingii trãiau doar în Scandinavia

Într-adevãr acolo aveau originile, dar cu timpul au colonizat multe regiuni, ajungând inclusiv în Africa de Nord, Rusia, Constantinopol și America de Nord. Sunt diverse teorii în privința acestor migrații, cea mai comunã rezumându-se la suprapopularea zonelor agricole din Scandinavia. O altã ipotezã ar fi aceea cã vechile rute comerciale din Occident și Eurasia au suferit un declin când Imperiul Roman de Vest a cãzut în secolul al V-lea, forțându-i pe vikingi sã deschidã noi cãi pentru a profita de pe urma comerțului internațional.

Vikingii se foloseau de arme rudimentare

Sunt adesea reprezentați purtând arme nu prea sophisticate, de pildã mãciuci sau securi simple, dar de fapt vikingii erau fierari foarte talentați. Utilizând procedee de sudurã puteau realiza sãbii foarte ascuțite și flexibile. Conform poveștilor saga, o metodã de testare consta în plasarea armei într-un izvor rece și apoi apropierea unui fir de pãr. Dacã era tãiat, sabia trecea drept bunã.

Vikingii beau din cranii

Originea acestei legende se leagã de cronica lui Ole Worm, “Reuner seu Danica literatura antiquissima” din 1636, în care scrie cã rãzboinicii danezi beau din bucãți curbate de craniu, referire cel mai probabil la corn, traducere eronatã în latinã. Fapt este ca nu s-au desoperit cãni din cranii care sã dateze din epoca vikingilor.

Vikingii erau toți mari și blonzi

Sunt înfãțișați mai intotdeauna ca rãzboinici masivi, rigizi, cu pãr lung și bãlai, dar documentãrile istorice aratã cã de fapt media de înãlțime era de 1.70, ceea ce nu însemna foarte mult în acea vreme. Pãrul blond reprezenta un ideal în cultura vikingã, foarte mulți și-l decolorau cu un sãpun special. Dar germanicii se pricepeau la asimilarea populațiilor, asa încât mulți dintre cei capturați ca sclavi deveneau parte a comunitãților vikinge. Mai întâlnim deci populații latine sau rusofile, un grup foarte divers construit în jurul nucleului viking dintr-o anume zonã.

Vikingii erau toți murdari și sãlbatici

Este o imagine recurentã în multe benzi desenate, desene animate și filme, dar se pare cã germanicii erau foarte vanitoși în ceea ce privește înfãțișarea. Pieptenele, lama, penseta se încadreazã în cele mai întâlnite artefacte excavate. În Anglia vikingii chiar se remarcaserã prin obiceiul unei curãțenii exagerate, în special sâmbăta. Obiceiul s-a pãstrat în memorie prin limbã, astfel în toate limbile nordice sâmbãta înseamnã “ziua spãlatului” (laugardagur/laurdag/lordag/lördag), dar înțelesul original s-a pierdut. “Laug” mai înseamnã totuși “baie” sau “piscinã” în islandezã.

Vikingii erau o națiune

Nu putem vorbi despre așa ceva, ci despre mai multe grupuri formate din rãzboinici, exploratori și comercianți conduși de o cãpetenie. În timpul erei vikinge fiecare astfel de șef beneficia de o autoritate asupra unei regiuni restrânse. Termenul de vking nu se referã la o etnie, ci desemneazã în nordica veche o persoanã care se ocupa cu expedițiile pe mare.

listverse.com

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente