Acasă Economico-social Topul celor mai profitabile bănci mari din 2020

Topul celor mai profitabile bănci mari din 2020

Majoritatea băncilor mari au raportat pentru primele nouă luni din acest an profituri în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, în contextul efectelor crizei co­rona­virusului, care a impus consti­tuirea unor provizioane mai mari.

Însă, BCR şi Raiffeisen au fost pe plus la câştiguri faţă de anul trecut şi ca urmare a comparaţiei cu rezultate slabe raportate de cele două bănci pen­tru primele nouă luni din 2019, din cauza provizioanelor excepţionale pentru băncile de locuinţe.

Primele trei bănci în topul după ac­tive – Banca Transilvania, BCR şi BRD – au rămas în primele nouă luni din 2020 pe aceleaşi poziţii şi în topul celor mai profitabile bănci.

Profiturile nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România au to­ta­lizat aproape 2,5 miliarde de lei după nouă luni din 2020, reprezentând mai mult de jumătate din câştigul între­gului sistem bancar.

Iar dacă punem împreună câşti­gurile celor mai profitabile cinci bănci se ajunge la 3,5 mld. lei, adică aproape 78% din câştigul total al sistemului românesc.

Întregul sistem ban­car românesc, format din 34 de bănci, a obţinut în primele nouă luni din 2020 un profit net de aproximativ 4,5 mld. lei, în scădere cu peste 10% faţă de 2019, potrivit datelor preli­minare ale BNR.

Câştigurile băncilor vin pe fondul unei creşteri moderate a creditării şi în contextul de­cli­nului economiei, din cau­za blo­cajului determinat de pan­demia de coronavirus.

Pe ansamblul primelor nouă luni din 2020, soldul creditului pri­vat a înregistrat o creştere medie anua­lă de 5,2% faţă de 2019, sub viteza din nouă luni din 2019, de aproape 8%.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa românească, a obţinut după primele nouă luni din 2020 un profit net de 901,5 mil. lei, în scădere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Pentru perioada ianuarie-septem­brie 2020, BCR, a doua bancă de pe piaţa locală după active, a raportat un pro­fit net de 845,8 mil. lei, de 2,4 ori mai mare faţă de câştigul din nouă luni din 2019.

În cazul BRD-SocGen, a treia ban­că mare de pe piaţa locală, profitul din primele nouă luni din acest an a ajuns la 719 mil. lei, în scădere cu 43% faţă de câştigul de peste 1,26 mld. lei din aceeaşi perioadă din 2019, banca ocu­pând locul 3 în topul profiturilor băncilor mari.

Pe locul 4 în topul celor mai profita­bi­le bănci mari s-a plasat Raiffeisen Bank, care a încheiat primele nouă luni ale anului 2020 cu un profit net de 583 mil. lei, în creştere cu aproape 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

ING Bank, sucursala locală a gru­pului olandez cu acelaşi nume, a ocupat locul 5 în clasamentul celor mai profitabile bănci mari de pe piaţa locală, cu un profit net de 443 mil. lei în primele nouă luni din 2020, cu 26% sub nivelul din 2019.-zf.ro-

- Advertisment -

Cele mai populare

Din iubire nesfârșită faţă de om…

Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de întărire a comuniunii, de întrajutorare și de fapte de milostenie, care sunt roade ale dreptei credințe, mărturii concrete...

Guvernul Cîțu a depus jurământul

Guvernul PNL - USR-PLUS - UDMR, condus de Florin Cîțu, a trecut de votul Parlamentului. Au fost 260 de voturi pentru și...

Condiții de călătorie în Marea Britanie după 1 ianuarie

Românii vor putea intra în Marea Britanie pentru șederi de scurtă durată, adică în scop turistic sau în vizită, pentru o perioadă...

Vitamina D, esenţială pentru imunitate

Vitamina D ne ridică moralul, dar ne întăreşte şi imunitatea, ferindu-ne de viroze şi alte infecţii respiratorii. Însă nivelul acestei vitamine poate...

Comentarii recente