În sărbătorile de iarnă, intră şi Boboteaza care este una dintre sărbătorile încărcate de multă semnificație religioasă. Astfel, românii respectă Boboteaza care este sărbătorită pe 6 ianuarie în fiecare an şi are numeroase obiceiuri și tradiții, pentru a nu avea ghinion în noul an.
Când se sărbătorește Boboteaza și ce înseamnă?
Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele doisprezece sărbători importante pentru creștinii din întreaga lume. Evenimentul, sărbătorit pe data de 6 ianuarie, reamintește faptele petrecute la apa Iordanului. În contextul bisericesc, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin, spun liderii religioși.
Ca la fiecare sărbătoare, și în această zi, creștinii merg se închină şi iau apă sfinţită de la biserică. Doar că evenimentul vine la pachet și cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice fiecărui popor. Unele merg mână-n mână cu învățăturile religioase, altele nu. Explicații în acest sens a oferit preotul Vasile Ioana.
De ce se impun restricții până la Bobotează?
După cum am precizat deja, Boboteaza se sărbătorește pe data de 6 ianuarie. Pregătirea pentru acest eveniment se face însă cu o zi înainte, motiv pentru care există unele restricții ce trebuie respectate mai devreme. Tradiția spune că, dacă nu sunt respectate, oamenii vor avea un an prost.
Una dintre restricțiile pe care românii le respectă până în ziua de Bobotează are de-a face cu spălatul cu apă a diverse lucruri, inclusiv a corpului. Obiceiul străvechi arată că spălatul hainelor, de exemplu, și chiar și îmbăierea trebuie evitate înainte de sărbătoare, mai ales pe zilele de 5, 6 sau 7 ianuarie.
Ce nu ai voie să faci în zilele premergătoare sărbătorii?
În contextul religios al sărbătorii, apele sunt considerate a fi, în această perioadă, binecuvântate și purificatoare, aspect confirmat și de către preotul Vasile Ioana. De Bobotează, celebrată pe 6 ianuarie, toate apele se sfințesc și așa se obține și Agheasma.
Rufele nu ar trebui spălate pe 5, 6 sau 7 ianuarie, fiindcă se spune că acest lucru aduce ghinion pe parcursul anului. Totuși, asta nu înseamnă că timp de opt zile omul nu are nevoie să se spele. Un astfel de concept este cu totul greșit, a explicat preotul Vasile Ioana.