duminică, iulie 21, 2024
AcasăsusZona euro din nou în creștere datorită inflației

Zona euro din nou în creștere datorită inflației

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 2,9% în decembrie, comparativ cu 2,4% în noiembrie, iar analiştii se aşteaptă să rămână la un nivel ridicat la începutul acestui an, relatează agenția Reuters.

Cifra anunţată de Eurostat diferă uşor de estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al inflaţiei de 3%, în urma încheierii unor subvenţii guvernamentale.

Ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (6,1% în decembrie, după un avans de 6,9% luna precedentă), urmate de preţurile la servicii (creştere de 4%, stabilă comparativ cu noiembrie) şi produse industriale (2,5% în decembrie comparativ cu 2,9% luna precedentă).

În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 6,7% (după un recul de 11,5% în noiembrie), a opta lună de declin consecutiv.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Între timp, economia zonei euro începe să resimtă efectele înăspririi politicii monetare. Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, iar companiile estimează că o recesiune este din ce în ce mai posibilă.

În schimb, economiştii sunt de părere că zona euro va evita la limită un astfel de scenariu printr-o stagnare în trimestrul patru.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente