Acasă sus Ucraina susține că nu a primit propuneri acceptabile din partea Rusiei în...

Ucraina susține că nu a primit propuneri acceptabile din partea Rusiei în problema gazelor

Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat marți că nu a primit nicio propunere acceptabilă din partea Rusiei în timpul negocierilor de săptămâna trecută cu oficiali de la Moscova și ai Uniunii Europene referitoare la prețul gazelor.

În timpul discuțiilor tripartite care au avut loc vineri, Rusia și Comisia Europeană și-au exprimat susținerea pentru un „plan de iarnă” un pachet de măsuri care să fie valabile până la sfârșitul lunii martie, în scopul de a reduce riscurile legate de tranzitul gazelor rusești către Europa, transmiteRIA Novosti.

„Partea ucraineană nu a primit vreo propunere acceptabilă din partea Rusiei. Experții companiei ucrainene de stat Naftogaz și ai Ministerului Energiei și Industriei Cărbunelui studiază în prezent protocoalele propunerilor trimise de Comisia Europeană în urma discuțiilor din 26 septembrie”, se arată într-un comunicat al ministerului.

După discuțiile de săptămâna trecută, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat că Rusia și Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capăt disputei care riscă să perturbe livrările către Europa în timpul iernii care se apropie.

Ucraina va plăti 3,1 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza în schimb cel puțin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei în lunile următoare, a spus Oettinger.

Potrivit acordului, care trebuie să fie aprobat de guvernele fiecărei țări, Ucraina ar urma să plătească 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele șase luni. Potrivit ofertei Gazprom prețul prevăzut în acord este final și se află la nivelul superior al prețului considerat de UE că ar trebui plătit.

Uniunea Europeană, care depinde de gazele rusești care tranzitează Ucraina în proporție de 15% din necesar, a încercat din luna mai să intermedieze un acord între Rusia și Ucraina, pentru continuarea livrărilor. După ce o ultimă rundă de discuții tripartite a eșuat în luna iunie, Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat între timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Criza gazelor s-a declanșat după criza politică dintre Rusia și Ucraina, provocată de înlăturarea de la putere a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de preț de care beneficia Ucraina. Președintele Vladimir Putin a eliminat și o reducere a taxei de export acordată Ucrainei în schimbul închirierii portului din Crimeea flotei rusești de la Marea Neagră. Rusia a anexat Crimeea în luna martie.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente