29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareUngurii vor să ne facă tunel pe sub Someș

Ungurii vor să ne facă tunel pe sub Someș

tunel

O firmă din Ungaria este interesată de realizarea unui studiu pentru un tunel sub Someș în locul celui de-al treilea pod, costurile fiind mai mici decât realizarea unui nou pod despre care se vorbește de zeci de ani, susține directorul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy.

“Noi, cei la Mediu, eu în special, am agrea să nu se facă al treilea pod, ci să se facă tunel subteran pentru că este mai ieftin, este ecologic, acele emisii de noxe care se produc de la autovehicule trec printr-un filtru, astfel că aerul nu mai este poluat. Este ceva deosebit. Lucrările sunt silențioase, cantitatea de materii prime, beton, nu este așa de mare. Acest lucru îl spun specialiștii din Ungaria cu care m-am consultat și care ar veni să facă un mic studiu prin care să demonstreze acest lucru”, a declarat Elisabeta Bekessy.

Directorul APM a explicat că rolul tunelului ar fi similar cu al podului, și anume ar prelua traficul de pe Botizului către b-dul Lucian Blaga.

“S-ar începe construirea acestui tunel din zona ștrandului vechi, str. 9 Mai, cu ieșire în Carpați II, aceasta este ideea, să fluidizăm traficul, să nu treacă TIR-urile prin oraș. Ar fi ceva deosebit, ecologic, cu bani mai puțini. Dacă accesează municipalitatea sau Consiliul Județean o finanțare europeană pentru treaba asta ar fi o noutate pentru că are o abordare ecologică și inovativă pentru că am putea îmbrăca frumos proiectul. Așa am precedat și cu Complexul Casa Verde, și cu tabăra de la Tarna, și cu Cinematograful Popular. Am îmbrăca astfel încât când citește evaluatorul proiectul să spună că se vrea ceva deosebit, de perspectivă și inovativ“, a mai spus Elisabeta Bekessy.

Reprezentanții firmei încă nu s-au întâlnit cu autoritățile locale, dar cel mai probabil urmează să se întâmple acest lucru.

“Am vorbi cu câțiva consilieri, consideră că e o idee bună și o să abordeze problematica în întâlnirile lor de lucru”, a adăugat șeful APM Satu Mare.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente