marți, octombrie 8, 2024
AcasăsusVedetele și problemele cu legea. Cum ne protejăm copiii de astfel de...

Vedetele și problemele cu legea. Cum ne protejăm copiii de astfel de idoli

După Gheboasă și Dorian Popa, o altă „vedetă“ cu mii de urmăritori printre copii și adolescenți a devenit subiect de știre după ce a intrat în atenția poliției. Este vorba despre trapperul cunoscut în mediul online sub pseudonimul Yakki (19 ani), care a ajuns în spatele gratiilor după ce, marți seară, a bătut-o crunt pe iubita lui, Anne Bâgu.

Așadar, Yakki nu este prima „vedetă“ care anul acesta a ținut primele pagini ale ziarelor. Astă-vară, cântărețul Gheboasă s-a numărat printre artiștii care au concertat pe scena de la cunoscutul festival Untold, din Cluj, iar prestația sa a avut reacții din cele mai diverse. Mulți l-au contestat pe rețelele sociale pentru versurile folosite, iar internauții au criticat organizatoriii pentru că au acceptat ca minorii să ia parte la un concert în care s-au folosit cuvinte triviale.

Câteva luni mai târziu, un alt idol al copiilor, cântărețul Dorian Popa, a fost prins la volan după ce a consumat droguri.

Ce pot face părinții fanilor

Experții spun că dincolo de oprobiu public sau chiar complicațiile penale, de la caz la caz, acești artiști mai aduc o problemă, cea a exemplului negativ dat tinerilor care îi adoră. „Sigur, nu toți tinerii sunt în pericol să cadă în această capcană, dar adolescenții care nu mai au părinții ca modele sunt într-o poziție de risc pentru că își caută «șabloane» în afara familiei. Iar aceste vedete sunt foarte periculoase pentru psihicul adolescentului pentru că le speculează niște frustrări reale sau imaginare. Dau impresia că au succes la fete, că sunt plini de bani. Practic, au orice, exact ce își doresc adolescenții. Astfel, pentru adolescenți aceste vedete sunt formula succesului și le urmează mesajele. Din păcate, colateral sau direct aceste vedete au mesaje violente, de desconsiderare a femeilor sau de promovare a drogurilor. Și astfel adolescentul vulnerabil este rapid «contaminat»”, susține psihologul Keren Rosner.

Rolul nostru nu este să îi distrăm sau să le rezolvăm plictisul, ci să le fim aproape cât ei învață cum să își gestioneze emoțiile și să se orienteze singuri. Viața le va scoate în cale multe limitări pe care copiii noștri trebuie să învețe cum să le abordeze astfel ca trebuie să facem tot ce ține de noi să ne apropiem de ei cât învață și să fim exemple bune de urmat, din toate perspectivele vieții.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare