29.8 C
New York City
duminică, iulie 3, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareVin căldurile ! Atenție la incendii !

Vin căldurile ! Atenție la incendii !

foc

Sezonul de vară caracterizat printr-un proces de încălzire accentuată a vremii, poate favoriza creșterea numărului de incendii. Întrucât sunt prognozate temperaturi în creștere, este necesar a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante sau chiar cu pierderi de vieți omenești.
În locurile în care vegetația este uscată datorită temperaturilor ridicate sau a secetei, aprinderea focurilor nu este permisă sub nici un motiv. Indiferent de proprietate aprinderea focului nu este permisă dacă nu au fost luate toate măsurile de siguranță (îndepărtarea materialelor combustibile din zonă, supravegherea permanentă, asigurarea măsurilor de stingere sau anunțarea forțelor de intervenție). Se recomandă ca în intervalul orar 14.00-20.00 să nu fie aprins focul nici chiar în gospodăria proprie.
Se interzice aprinderea focului în apropierea culturilor agricole și a fondului forestier.
Temperaturile ridicate determină foarte multe persoane să caute confortul zonelor de agrement lucru care presupune în cele mai multe cazuri, folosirea focului. Acesta nu trebuie făcut oriunde și în orice condiții. Focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate sau la o distanță de cel puțin 100 metri de marginea (liziera) pădurii. Se va curăța vegetația din jurul vetrei iar focul va fi supravegheat în permanență. Copiii vor fi supravegheați pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare focul va fi stins prin stropirea cu apă a jarului până la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar datorită posibilității reaprinderii acestuia la orice adiere de vânt. Aceste reguli trebuie respectate și de cei ce au parcele de teren pe lângă casă, pentru că o flacără propagată de vegetație într-o curte, poate aprinde într-un timp foarte scurt locuința și anexele gospodărești.
Profesorii și educatorii care însoțesc grupurile de elevi în excursii vor stabili măsuri de supraveghere a elevilor și va fi interzis fumatul.
Trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat (mai ales la aruncarea resturilor de țigări și chibrituri), la executarea lucrărilor de sudură și la desfășurarea oricăror activități ce pot produce aprinderea diverselor materiale.
Se impune respectarea cu strictețe a regulilor privind manipularea substanțelor cu risc ridicat de incendiu sau explozie. Recipientele cu gaze lichefiate (GPL, oxigen, etc) trebuie adăpostite de influența directă a razelor solare sau stropite perioadic cu jeturi de apă pentru răcire.
La depozitarea unor materiale (furaje, cărbune, rumeguș, bumbac), trebuie avut în vedere faptul că acestea în condiții specifice de temperatură și umiditate, se pot autoaprinde. De asemena pe timpul transportului furajelor cu autovehicule trebuie verificată buna funcționare a acestora și dotarea lor cu materiale de stingere.
Totodată e necesară verificarea instalațiilor de paratrăsnet, stiut fiind faptul că după o perioadă cu temperaturi ridicate, precipitațiile sunt însoțite frecvent de descărcări electrice.
Administrațiile publice locale au obligația să ia următoarele măsuri:
-afișarea în locurile des frecventate de cetățeni a regulilor și măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor specifice acestei perioade
-stabilirea locurilor unde se pot efectua lucrări cu foc deschis și persoanele desemnate să supravegheze
-interdicția utilizării focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată mai ales când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantații sau obiective cu risc ridicat de incendiu ;
-atenționarea împreună cu administratorii fondului silvic, a celor ce tranzitează pădurea sau desfășoară activități în acest areal, asupra consecințelor pe care le pot avea folosirea focului deschis sau fumatul în pădure (în pădure focul se va face în locuri special amenajate iar dacă acestea nu există focul se va face în locuri cât mai îndepărtate de arbori și vegetație, urmând ca la plecare să fie stins jarul ).

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente