marți, septembrie 10, 2024
AcasăsusVrei să fii mai sănătos? Donează sânge, salvează vieți și vei trăi...

Vrei să fii mai sănătos? Donează sânge, salvează vieți și vei trăi mai bine!

De ce e sanatos sa donezi sange?

Faptul că donezi sânge are numeroase beneficii pentru sănătatea ta. Știai că poți să pierzi în greutate, poți să îți reduci riscul de boli cardiovasculare și riscul de cancer și, în același timp, poți salva o viață dacă donezi sânge? Să vedem ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să fie donatori de sânge, cine are nevoie de sânge și care este traseul pungii de sânge donat.

Pentru pacienții care au cancer, cei care vor fi supuși unei intervenții chirurgicale, pentru copiii cu anemie severă sau pentru femeile care au complicații în sarcină, o transfuzie de sânge poate fi un tratament care le salvează viața. Dacă încă ai dubii în legătură cu faptul că ar trebui să donezi sânge, e bine să știi că, făcând acest gest, nu doar că îi ajuți pe alții, dar faci și ceva important pentru sănătatea ta.

Mai trebuie știut că recoltarea de sânge se face în condiții de mare siguranță, de către personal medical calificat, deci nu există risc de îmbolnăvire. E foarte important ca donatorul să răspundă sincer la tot ce este întrebat înainte de donare legat de starea de sănătate.

Dacă o persoană nu declară cu bună-știință că are boli transmisibile sau factori de risc cunoscuți după ce a fost informată pealabil se consideră infracțiune și se pedepsește conform art. 39 si 40 din LEGEA NE.282/2005 care reglementează activitatea de donare de sânge din România. 

Donarea de sânge se poate face de cel mult 5 ori pe an în cazul bărbaților și de cel mult 4 ori pe an în cazul femeilor. Distanța dintre două donări trebuie să fie de cel puțin două luni.

Care sunt beneficiile donării de sânge?

Cei care donează sânge au mai puține riscuri în legătură cu sănătatea lor: potrivit unor studii mai vechi, donatorii de sânge au un risc cu 33% mai mic să sufere de o boală cardiovasculară și un risc cu 88% mai mic să sufere un infarct miocardic. O analiză mai nouă sugerează că scăderea riscului nu e semnificativă și că ar mai trebui făcute cercetări.

Prima teorie, în acest sens, este că oamenii care doresc să doneze sânge sunt deja sănătoși. Un donator trebuie să fie considerat sănătos înainte de a dona sânge – cei interesați trebuie să corespundă acelor condiții necesare unor donatori de sânge. Pentru a determina acest lucru, o serie de teste sunt efectuate la centrele de transfuzie sangvină pentru a verifica dacă donatorul este sănătos. Drept rezultat, persoanele care au primit aprobare să doneze au deja șanse mai mici să sufere de probleme de sănătate și de boli cardiovasculare din start.

A doua teorie este că riscurile mai mici pentru sănătate au de-a face cu golirea rezervelor de fier. Fierul este un mineral care are un impact important asupra corpului uman și este necesar pentru anumite funcții. Cantitățile prea mari de fier pot provoca o gamă variată de simptome, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, letargie, slăbiciune musculară, întărirea arterelor, oxidarea accelerată a colesterolului, scăderea libidoului și ficatul mărit.

Un studiu cu o durată de 4 ani și jumătate a arătat că persoanele care au donat sânge de două ori pe an și-au redus riscul de cancer și riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat sânge, prin simplul fapt că aveau niveluri mai scăzute de fier în organism.

Se pare că donarea sângelui îi ajută și pe cei care doresc să slăbească. Unele cercetări arată că o persoană care donează sânge arde aproximativ 650 de calorii la fiecare pungă de sânge donată, mai ales că organismul trebuie să muncească apoi pentru a reface aceste rezerve.

Persoanele care au cel mai mult de beneficiat de pe urma acestui gest sunt oamenii care donează sânge în mod regulat. Potrivit unui studiu, donatorii cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au avut mai puține atacuri de cord și mai puține accidente vasculare cerebrale când au donat sânge la fiecare interval de 6 luni. 

La noi în țară, la fiecare donare se recoltează aproximativ 450 mililitri de sânge, care vor fi folosiți pentru pacienții internați în spitalele din România, a căror viață depinde de aceste transfuzii.

Unde se poate dona sânge?

Se poate dona sânge la centrele de transfuzie sangvină din Capitală și din țară, precum și la centrele mobile care se mai organizează din când în când în diverse instituții – întreprinderi, mall-uri, centre universitare etc.

Condiții donatori sânge

Condițiile de admisibilitate în calitatea de donator de sânge implică anumite caracteristici personale (vârstă, greutate, puls, tensiune arterială etc.) și lipsa anumitor boli, potrivit instrucțiunilor care se găsesc pe site-ul Centrului de Transfuzie Sangvină București.

Condiții generale pentru a fi donator de sânge

  • Vârsta celui care vrea să doneze trebuie să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.
  • Greutatea persoanei trebuie să fie peste 50 Kg.
  • Pulsul donatorului trebuie să fie regulat, între 60 și 100 bătăi/minut.
  • Tensiunea arterială sistolică a persoanei care vrea să doneze sânge trebuie să fie între 100 şi 180 mmHg.
  • Persoana trebuie să nu fi trecut în ultimele 6 luni prin intervenţii chirurgicale.
  • Donatorul trebuie să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli cardiovasculare, renale, psihice, hepatice sau endocrine
  • Femeile trebuie să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruație

Ce boli nu trebuie să aibă sau să fi avut în trecut donatorii?

  • hepatită de orice fel
  • tuberculoză
  • sifilis
  • malarie
  • epilepsie sau alte boli neurologice
  • boli psihice
  • bruceloză
  • ulcer
  • diabet zaharat
  • boli de inimă
  • boli de piele (psoriazis, vitiligo)
  • miopie forte peste (-) 6 dioptrii
  • cancer de orice tip

Ce e de făcut înainte de a dona sânge?

În afară de condițiile despre care am discutat mai sus, anumite condiții pregătitoare trebuie îndeplinite în ziulele de dinainte și în ziua respectivă de cei care vor să fie donatori de sânge:

  • Să doarmă bine în nopatea de dinainte de donare, dacă se poate 7-8 ore, deci să nu fi lucrat de noapte sau să fi fost la vreo petrecere toată noaptea. 
  • Să ia dimineața, înainte de a veni la donare, un mic dejun format din legume și fructe, fără grăsimi, dar cu lichide dulci, ceai sau cafea îndulcite ori sucuri naturale. 
  • Să nu fumeze nici înaintea donării și nici o oră după donare!
  • Să nu bea alcool în dimineața donării și nici cu 48 de ore înainte!
  • Să nu mănânce grăsimi cu 48 de ore înainte!

Ce să faci după ce ai donat sânge?

  • Mai rămâi în sala de asteptare jumătate de oră, ca nu cumva să ți se facă rău și să cazi pe scări, pe stradă etc.
  • În următoarele 12 ore nu face efort fizic intens, nu consuma alcool și nu conduce mașina.
  • Bea mai multă apă decât de obicei, sucuri naturale de fructe și legume, dat și supe și mănâncă mai multe alimente bogate în proteine (carne, ouă, fasole, arahide).

Ce se întâmplă cu sângele pe care îl donezi?

Sângele donat trece prin mai multe etape înainte de a ajunge la pacienții care au nevoie de el. Iată care este traseul pungii de sânge:

Testare

Sângele este testat pentru a detecta eventualele infecții (HIV, hepatită B și C, sifilis, etc.) și pentru a determina grupa sangvină și factorul Rh. Testele sunt esențiale pentru a se afla dacă sângele este sigur pentru transfuzie. Dacă se detecteaza vreo anomalie, punga de sânge respectivă este marcată ca fiind non-conformă, iar donatorul este înștiințat prin corespondență cu caracter confidențial.

Separare

Dacă se constată în urma testelor că sângele donat este bun, este separat printr-un proces de centrifugare în componentele sale principale: eritrocite (globule roșii), plasmă și trombocite (plachete sangvine).

Stocare

Fiecare componentă sangvină este stocată în condiții adecvate: eritrocitele se păstrează la temperaturi între 2-6°C și pot fi stocate până la 42 de zile, plasma poate fi congelată și stocată până la un an, iar trombocitele se păstrează la temperaturi de 20-24°C și trebuie utilizate în termen de 5 zile.

Distribuire

Sângele și componentele sale sunt distribuite către spitale și clinici în funcție de necesități, la cererea acestora, iar medicii utilizează componentele sangvine în funcție de nevoile pacienților: eritrocitele sunt folosite în tratarea anemiilor și în intervenții chirurgicale, plasma este utilizată în cazuri de arsuri severe, tulburări de coagulare și în tratamentele pentru pacienții cu deficiențe imunitare, iar trombocitele sunt esențiale pentru pacienții cu boli ale măduvei osoase sau cei care urmează tratamente pentru cancer. 

Transfuzie

Transfuziile sunt vitale în anumite situații, cum ar fi intervențiile chirurgicale majore, tratamentul cancerului, traumatismele severe și în cazuri de sângerare masivă. Înainte de transfuzie, se face proba de compatibilitate majoră între sangele venit de la donator și cel al primitorului pentru a se evita un accident transfuzional (conflict între anticorpii primitorului și antigenele donatorului). Se vor alege numai acele unități de sânge compatibile, astfel încât primitorul să aibă parte de cea mai eficientă terapie în cele mai sigure condiții.


Bibliografie:
NHS – Why give blood 
https://www.blood.co.uk/why-give-blood/
CTS București – Condiții de admisibilitate
https://www.ctsbucuresti.ro/conditii_admisibilitate.html
Pub Med – Cardiovascular Benefits for Blood Donors? A Systematic Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35606245/
Studiul „Cardiovascular Benefits for Blood Donors? A Systematic Review”, Transfus Med Rev. 2022 Jul;36(3):143-151. doi: 10.1016/j.tmrv.2022.04.004. Epub 2022 Apr 25, autori: Franke A Quee et al.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare