miercuri, februarie 28, 2024
AcasăSanatateZeci de sătmăreni au fost diagnosticați cu tuberculoză pe parcursul anului trecut

Zeci de sătmăreni au fost diagnosticați cu tuberculoză pe parcursul anului trecut

Ziua Mondială a Tuberculozei marcată simbolic în fiecare an la data de 24 martie readuce în atenția tuturor importanța depistării precoce și evidențiază eforturile de a elimina această maladie.

La nivelul județului Satu Mare, pe parcursul anului 2022 s-au înregistrat 154 de cazuri noi și readmise de îmbolnăviri de tuberculoză cu o incidență de 40,74 la suta de mii de locuitori, comparativ cu anul 2021, când s-au înregistrat 97 de îmbolnăviri. Două treimi din cazurile de tuberculoză afectează bărbații.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Spitalului de Pneumofiziologie Satu Mare, în anul 2022 au fost 12 cazuri de deces datorate tuberculozei, cu o mortalitate de 3,15 la suta de mii de locuitori.

”Această aparentă creștere este datorată faptului că în anul 2021, an de pandemie Covid 19, cu restricții de acces la spitalizare, adresabilitatea populației a fost mai mică,  prin urmare, pacienții au rămas nediagnosticați. Din păcate acea perioadă de pandemie a împiedicat popuația să ajungă la serviciile medicale ceea ce a determinat creșterea formelor de tuberculoză severă, în stadii avansate și cu risc mare  de deces. În cazul copiilor se remarcă un fapt îmbucurător, în sensul că anul trecut s-a înregistrat un singur caz de îmbolnăvire” a explicat managerul interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, dr. Ioan Sergiu.

Cauzele cele mai frecvente ale îmbolnăvirii de tuberculoză sunt: condiții materiale precare, lipsa educației pentru sănătate, alimentație deficitară, muncă grea, consum de alcool, fumat etc.

Pentru încurajarea pacienților cu tuberculoză de a-și urma tratamentul până la capăt, de anul trecut aceștia beneficiază de acordarea de tichete sociale pentru alimente, prin dispensarele TB teritoriale unde se află în evidență, cât și un stimulent financiar (alocație de hrană), prin direcțiile de sănătate publică.

Sistem rapid de  depistare a tuberculozei

De la jumătatea anului 2022, Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a fost dotat cu un aparat GenExpert de detectare genetică a prezenței bacilului tuberculozei.  Aparatul permite diagnosticarea rapidă, în decurs de câteva ore a prezenței Mycobacterium tuberculosis, ceea ce determină precocitatea începerii tratamentului, posibilitatea izolării precoce a pacientului de a nu răspândi boala în comunitate, familie etc. De asemenea, aparatul dă posibilitatea testării rezistențelor la tuberculostatice  ceea ce reprezintă un mare avantaj în terapia tuberculozei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente