Acasă Locale Stiri Satu Mare Zeci de vameși corupți scăpați de puscărie

Zeci de vameși corupți scăpați de puscărie

Curtea de Apel Oradea a dispus vineri, 20 decembrie 2019, achitarea a 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006 pentru luare de mită, potrivit deciziei instanţei.

O judecătoare a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod, scriu jurnaliștii de la G4Media.

„Interceptările convorbirilor telefonice existente la dosar au fost efectuate de către un organ necompetent atât material, cât şi funcţional, respectiv de către Serviciul Român de Informaţii, fiind obţinute astfel printr-o manieră nelegală, invocându-se în acest sens dispoziţiile Deciziile nr. 51/2016 şi nr. 302/2017 ale Curţii Constituţionale”, a arătat judecătoarea Cioflan.

Anul trecut, Tribunalul Satu Mare îi condamnase pe unii dintre poliţişti la pedepse între 3 luni şi 2,2 ani de închisoare cu suspendare.

Iniţial, poliţiştii fuseseră condamnaţi la pedepse cu executare, însă Curtea de Apel Oradea a dispus rejudecarea aşa că procesul s-a prelungit din 2006 până astăzi.

Ce au făcut poliţiştii şi transportatorii
Potrivit DNA, între 2003 şi 2005, poliţiştii de frontieră din Satu Mare au luat şpagă între 30 şi 300 euro de la aproape 1000 de persoane ca să îi lase să plece la muncă în UE, deşi nu respectau condiţiile de acces în spaţiul Schengen.

„Foarte multe din persoanele care s-au deplasat în şi din ţări din spaţiul Schengen, respectiv Italia, Franţa, Spania, Portugalia, prin intermediul acestor firme, se aflau în situaţie de ilegalitate, în sensul că la ieşirea din ţară nu deţineau suma de 500 de euro, ori nu puteau dovedi că, de la ultima intrare în ţară, au stat pe teritoriul României o perioadă minimă impusă pentru a putea călători din nou, iar pe de altă parte, la intrarea în ţară, majoritatea acestor persoane aveau termenele legale de şedere în spaţiul Schengen depăşite”, arăta DNA în 2006.

- Advertisment -

Cele mai populare

România feerică

Hotelul e pentru cei care nu se pot lipsi de confort, cortul e pentru aventurieri dar pentru nonconformişti, pentru cei care preferă...

Atac puternic la familia tradițională

Un nou atac la familia tradițională: Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul CEDO declară că ”absența recunoașterii pentru cuplurile de același sex...

Comunicat de presă-Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la această sărbătoare și ținând cont și de deciziile...

Măsuri extraordinare de desfășurare a alegerilor

Votarea se desfăşoară după anumite reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei, care presupun purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi...

Comentarii recente