In data de 29 iulie se sarbatoreste Ziua Imnului National al Romaniei , „Desteapta-te romane!”. In aceasta zi, in anul 1848, in parcul Zavoi din Ramnicu Valcea, in fata unei numeroase asistente, dupa ce s-a citit noua Constitutie, un grup de tineri, avandu-l in frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oara imnul Revolutiei pasoptiste „Desteapta-te, romane”, devenit dupa Revolutia anticomunista din 1989 imnul national al Romaniei.
La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic „Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann.
Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul.
O versiune spune ca insusi Andrei Muresanu este autorul melodiei, iar alta sustine ca de fapt era o melodie cantata pe un text religios, ce purta numele „Din sanul maicii mele”.
Incepand din 1848, „Desteapta-te, romane!” a fost un cantec foarte drag romanilor, insuflandu-le curaj in momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Razboiul de independenta (1877 – 1878), Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Mai ales in timpul crizei dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, cand Romania s-a detasat de alianta cu Germania lui Hitler, alaturandu-se Aliatilor, acest imn a fost cantat in mod spontan de toti si emis pe toate statiile radio.
In ziua revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au inceput sa cante aceasta melodie, multi dintre ei nemaistiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fara intrerupere. Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul s-a auzit pe strazi, unind uriasele mase de oameni.
In Satu Mare acesta sarbatoare a fost marcata cu momente artistice oferite de artisti locali care au cantat melodii cu tenta patriotica si au recitat poezii.
La aceasta manifestare printre oficialitati s-au numarat, prefectul Eugeniu Avram, presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii, Radu Roca si Marcela Papici, dar si alte personalitati si directori de instituii.
Printre cei care au interpretat melodii, ii amintim si pe George Negrea cu Petrica Zele care au incantat publicul cu cea mai recenta conpozitie a lor, Tara din noi, elevii de la Palatul Copiilor si Park Folk Grup.