joi, septembrie 28, 2023
AcasăLocaleNationaleZiua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie.

Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

Totodată, Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare „Holocaustul şi Naţiunile Unite” şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului.

Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului a stabilit în timp o reţea globală de parteneri şi a dezvoltat iniţiative versatile incluzând resurse educaţionale, programe de dezvoltare profesională, o serie de filme, discuţii şi expoziţii.

Programul are în vedere marcarea în fiecare an a Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, aleasă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare Auschwitz Birkenau (1940-1945). Programul lucrează cu state membre din întreaga lume şi oferă sprijin Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a organiza activităţi de educare şi rememorare a Holocaustului.

De asemenea, Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului reprezintă ONU la Alianţa Internaţională pentru Rememorarea Holocaustului, un organism interguvernamental care îşi propune să obţină sprijinul societăţii civile şi al clasei politice pentru educaţia, rememorarea şi cercetarea Holocaustului.

Tema care ghidează rememorarea şi educaţia Holocaustului în 2021 este „Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust” – „Înfruntarea consecinţelor: recuperare şi reconstituire după Holocaust”. Aceasta are în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare şi reconstituire a indivizilor, comunităţii şi sistemelor de justiţie.

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

Între evenimentele organizate cu acest prilej în 2021, la 27 ianuarie, are loc ceremonia memorială pentru Holocaust a Naţiunilor Unite. Evenimentul va fi transmis online pe UN Web TV.

Ceremonia memorială a Holocaustului este organizată în comun de către Departamentul pentru Comunicaţii Globale al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi UNESCO, în cooperare cu Alianţa Internaţională pentru Rememorarea Holocaustului.

În urma ceremoniei, experţi de frunte în domeniul cercetării şi educaţiei Holocaustului şi voci proeminente împotriva antisemitismului vor discuta despre pericolele negării şi denaturării Holocaustului, în timpul unei mese rotunde online.

Anul trecut, în 2020, s-au împlinit 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Cu acest prilej, programul de informare „Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite” a ales tema „75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”, pentru a reflecta importanţa, după 75 de ani de la Holocaust, a acţiunii colective împotriva antisemitismului şi a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente