29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăsusZiua internațională pentru securitate și sănătate în muncă marcată la Satu Mare

Ziua internațională pentru securitate și sănătate în muncă marcată la Satu Mare

În data de 28.04.2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a organizat un Simpozion dedicat Zilei Internaționale pentru Securitate și Sănătate în Muncă – 28 aprilie 2014, cu tema „SECURITATE ȘI SĂNĂTATE LA UTILIZAREA SUBSTANȚELOR CHIMICE ÎN MUNCĂ”.

La simpozion au participat reprezentanți ai Comisariatului Județean ai Gărzii Naționale de Mediu (având în vedere preocupările comune ale celor două instituții în domeniul substanțelor chimice periculoase), reprezentanți ai unor agenți economici (responsabili SSM din societăți comerciale din județ), reprezentanți ai unor Servicii externe SSM și inspectori de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare.

OIM sărbătorește pe 28 aprilie Ziua Internațională pentru Securitate și Sănătate în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale la nivel global. Este o campanie de sensibilizare menită să concentreze atenția internațională asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii accidentelor de muncă, bolilor și deceselor înregistrate la nivel mondial. Ziua de 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor și bolilor profesionale și organizeze acțiuni și campanii în întreaga lume. În multe părți ale lumii, autoritățile naționale, sindicate, organizații patronale și practicieni SSM organizează activități pentru a sărbători această dată.

În 2014, lumea marchează 30 de ani de la cel mai grav accident industrial care a avut loc vreodată.

În decembrie 1984, peste 40 de tone de izocianat de metil gazos au fost emise ca rezultat al unei reacții chimice neintenționate dintr-o instalație în Bhopal, India. Peste 3000 de oameni au murit la scurt timp după incident, și deși estimările variază, până la 25.000 de persoane au murit  în total ca urmare a expunerii.  Efectele acestei tragedii sunt încă resimțite în Bhopal în efecte persistente asupra sănătății și în contaminarea semnificativă a mediului. Incidentul s-a dovedit a fi punctul central al accelerării modificării practicilor de securitate și sănătate în industria chimică și al dezvoltării măsurilor de control al riscului primar.

Ca în fiecare an, Organizația Internațională a Muncii a pregătit un Raport detaliat dedicat Zilei Internaționale pentru Securitate și Sănătate în Muncă – 28 aprilie 2014, precum și materiale promoționale. Raportul trece în revistă situația actuală a utilizării substanțelor chimice și impactul acestora asupra locului de muncă și a mediului, inclusiv diferitele eforturi naționale, regionale și internaționale menite să-l rezolve. Raportul prezintă, de asemenea, elementele necesare pentru stabilirea de programe pentru buna gestionare a substanțelor chimice la locul de muncă, la nivel național și internațional.

Participanții la Simpozion au urmărit o prezentare (Power Point) cu note explicative, pe baza datelor din Raportul OIM elaborată de Inspecția Muncii București, urmată de discuții și schimb de informații pe tema substanțelor chimice la locurile de muncă.

Raportul OIM tradus în limba română este postat pe site-ul  www.inspectmun.ro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente