Acasă Locale Stiri Satu Mare ”Ziua lui Darwin”, eveniment desfășurat la Satu Mare

”Ziua lui Darwin”, eveniment desfășurat la Satu Mare

crop-538599cc8101c-imgID3636752“Cine îndrăznește să irosească chiar și o oră, nu a descoperit încă valoarea vieții” Charles Darwin (1809-1882) Iată motto-ul acțiunii organizată de către Muzeul Județean Satu Mare și Asociația E-Consult.

În 4 și 5 februarie a avut loc ce-a de a 8-a ediție a evenimentului ”Zilele lui Darwin”. Seria acțiunilor culturale cu acest titlu a început în cadrul Muzeului Județean Satu Mare în anul 2009 când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Charles Darwin și, totodată, 150 de ani de când marele naturalist și biolog britanic a publicat lucrarea ”Originile speciilor” care a schimbat radical modul în care oamenii privesc și înțeleg istoria vieții pe Pământ. Astfel, Ziua de naștere (12 februarie) a celei mai marcante personalități a științelor biologice, întemeietorul biologiei moderne, este un prilej cu care se organizează diferite evenimente în toată lumea, „Ziua Lui Darwin” (The Darwin Day) devenind astfel un moment internațional de sărbătoare a științei și umanismului. În cadrul ediției din anul acesta, s-au desfășurat mai multe evenimente.

La fel, ca și în anii trecuți, s-au ținut prezentări atât în limba română, cât și în limba maghiară pentru elevii gimnaziilor sătmărene. Muzeul sătmărean, gazda acestor evenimente, la fel ca și Asociația E-Consult consideră ”Ziua lui Darwin” o ocazie importantă de educație și ne bucurăm că dascălii de astăzi sunt deschiși să participe la astfel de activități unde elevii au prilejul de a intra în contact cu reprezentanții diferitelor domenii ale științei. Cei cca 170 de participanți au vizionat filme documentare și au ascultat prelegeri despre importanța științei, inițiative de ocrotire a naturii, despre educație sexuală și descoperiri uimitoare, precum și despre valorile naturale din peisajul sătmărean.

”Ziua lui Darwin” trebuie să spună ceva și despre modul de a gândi critic, despre faptul că nu trebuie să crezi totul numai pentru că așa a spus cineva, ci trebuie să înveți să gândești științific, să cauți adevărul cu ajutorul dovezilor. Rózsa Lajos, cercetător la Institultul de Cercetări Ecologice din Budapesta, a ținut o prezentare despre diferența dintre știință și pseudoștiință: a explicat cum ne putem înșela în lipsa gândirii critice și care este diferența între ”șarlatanie” și știință. Biologul Sike Tamás a ținut o prelegere în care a vorbit despre istoria homeopatiei și argumentele care demonstrează de ce aceasta nu este funcționabilă. Șirul de prezentări a fost încheiat de ornitologul Marton Attila de la Universitatea Babes-Bolyai cu o prelegere despre mimetismul, din care ascultătorii au aflat, de exemplu, care sunt beneficiile asemănării unui pui de pasăre cu o omidă. Deoarece organizatorii au dorit să-i implice și pe cei interesați din rândul adulților, în seara zilei de vineri s-a organizat la Old Place Pub evenimentul intitulat

”Discuții de Ziua lui Darwin”, unde specialiștii invitați au prezentat câte o temă sugestivă, apoi participanții au avut ocazia să discute cu prezentatorii despre temele abordate. RÓZSA Lajos a vorbit despre cercetările sale cu tema bacteriilor din corpul uman, care au un rol foarte important în susținerea sănătății, dar totodată pot provoca și moartea organismului gazdă. SIKE Tamás a atras atenția asupra absurdității unor metode pseudoștiințifice din industria sănătății. DÉLCZEG Csongor a vorbit despre imaginea satanismului în istoria artei, de la primele izvoare istorice până la folosirea acestuia în marketing în zilele noastre.

Ornitologul MARTON Attila, în prezentarea sa, a arătat de ce în realitate nu pot exista uriașele din legende și cum ar arăta un înger capabil de zbor. Între prelegerile ținute, participanții s-au bucurat de muzica trupei TranSKlouD.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente