Acasă Locale Stiri Satu Mare Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat

Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat

2012.11.14-ziua-intarnationala-a-diabetului

14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat. Pentru anul 2015, tema propusă este: Alimentația sănătoasă și diabetul, iar celebrarea Zilei Mondiale se va desfășura sub sloganul „Acționează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.
Cu toate că există o oarecare predispoziție familială privind apariția diabetului zaharat, dezvoltarea bolii ține mai degrabă de stilul de viață și în primul rând de alimentație. Dorim să conștientizăm populația asupra importanței însușirii unui comportament alimentar sănătos, util atât în prevenirea diabetului, cât și în ținerea sub control a bolii. Mesajul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului Zaharat este: Controlul diabetului stă pe masa ta.
În cazul diabetului zaharat, organismul nu produce suficientă insulină sau dezvoltă rezistență la efectul insulinei, ceea ce determină o creștere a glicemiei (nivelului de glucoză în sânge), alături de alte modificări metabolice. Întrucât glicemia ridicată poate determina o serie de complicații, este important ca valorile glicemiei să fie menținute în limitele normalului (între 80-120 mg%, unele școli medicale recomandând să fie chiar sub 100mg%).
Acest deziderat se poate realiza cu tratament combinat: dietă corespunzătoare, medicamente și plus/minus insulină, sub îndrumarea medicului. Așadar, alimentația are un rol cheie în menținerea unei stări cât mai apropiate de starea normală de sănătate.
O alimentație sănătoasă presupune creșterea aportului de legume, chiar și în detrimentul consumului de făinoase (pâine, paste făinoase, orez, cartofi). Omul modern, din păcate, consumă tot mai multe alimente foarte bogate în zahăr, uitând că organismul nostru nu este pregătit pentru prelucrarea acestei cantități de glucide (hidrați de carbon). Din punct de vedere al evoluției biologice a speciei umane, încă suntem prea aproape de epoca străveche când omul a mâncat dulce numai dacă a dat cumva de un roi de albine. Prin urmare, am fi mai sănătoși dacă desertul ar consta mai adesea în fructe, și mai rar în dulciuri.
Pentru a putea afirma că am adoptat un stil de viață sănătos, alimentația hipoglucidică trebuie să fie completată cu activitate fizică zilnică. Chiar dacă cineva nu practică un sport anume, totuși poate să renunțe la sedentarismul exagerat, de ex. mergând pe jos la serviciu (și la școală!), scoțând copilul la aer liber, la joacă în parc (chiar și pe timp mai morocănos, îmbrăcat potrivit), lăsând mașina în parcare și rezolvând treburile umblând pe jos, ducând câinele la plimbare etc.
Nu stați pe gânduri! Începeți de astăzi!

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente