sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleNationaleZiua transporturilor militare-16 Noiembrie

Ziua transporturilor militare-16 Noiembrie

În 1880, la această dată, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea batalion de geniu, prin Înaltul Decret nr. 2550, s-a constituit şi câte o companie de căi ferate, primele subunităţi de acest fel din Armata României, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

În 1887, s-a înfiinţat primul Batalion de Căi Ferate, iar în 1898, s-a aprobat primul regulament asupra transporturilor militare pe calea ferată, potrivit rft.forter.ro.

A luat fiinţă, în 1949, Şcoala Militară de Ofiţeri de Căi Ferate, iar la 1 august, acelaşi an, s-a înfiinţat Secţia 9 Transporturi Militare. În data de 1 martie 1956, Brigada de Căi Ferate a fost detaşată de la Ministerul Forţelor Armate la Ministerul Căilor Ferate, până în 1991.

Acest serviciu logistic a trecut, de-a lungul timpului, printr-o serie de reorganizări, iar în 1997 s-a desfiinţat Direcţia Transporturi Militare, luând naştere Secţia Transporturi Militare din cadrul Direcţiei Logistice a Statului Major General.

În data de 1 august 2000, s-a constituit Centrul de coordonare a mişcării, în subordinea Statului Major General, iar la 1 septembrie 2000, secţiile de Transporturi Militare Teritoriale se transformă în birouri de Transporturi Militare Teritoriale.

După o perioadă în care Centrul de coordonare a mişcării a trecut fie în subordinea Comandamentului Logistic, fie în cea a Comandamentului Logistic Întrunit, la 1 februarie 2007, acesta a rămas în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit, cu toate că este structură specializată în subordinea Statului Major General (în prezent Statul Major al Apărării, n. red.), aşa cum este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 1035 din 2003, modificată şi completată ulterior.

Structurile de mişcare şi transport din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit desfăşoară activităţi de planificare, coordonare, control şi monitorizare a transporturilor de personal, echipamente militare, muniţii şi materiale necesare categoriilor de forţe şi comandamente de sprijin ale Armatei României, potrivit http://presamil.ro. Totodată, sunt coordonate transporturile militare care aparţin statelor membre şi partenere NATO care staţionează sau tranzitează teritoriul României, potrivit sursei citate. Centrul de Coordonare a Mişcării colaborează cu structuri civile naţionale implicate în procesul de transport şi se implică în desfăşurarea operaţiilor şi exerciţiilor care se desfăşoară pe teritoriul naţional sau externe, în colaborare cu state aliate sau partenere NATO, la care participă şi categorii de forţe ale Armatei Române. AGERPRES

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente