vineri, martie 29, 2024
AcasăEducatie&CulturaZiua Unirii Principatelor Române a fost marcată de o audiență numeroasă, la...

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată de o audiență numeroasă, la Satu Mare

Sute de sătmăreni au marcat în municipiul reședință de județ – Satu Mare, Ziua Unirii Principatelor sau ”Mica Unire”. Manifestările organizate pe platoul din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a reunit la un loc sute de patrioți.

Toți cei prezenți au rememorat faptele istorice petrecute la data de 24 ianuarie 1859, când visul devenea realitate iar cele două Principate: Moldova și Țara Românească, se uneau sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

La Satu Mare, manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor au debutat la ora 10:00, cu primirea prefectului și salutul Gărzii de Onoare. Momentul a fost precedat de intonarea imnului naţional, în interpretarea bine-cunoscutului artist sătmărean Petrică Mureşan.

A urmat apoi ceremonial religios; alocuţiunea privind însemnătatea evenimentului istoric; un altmoment artistic, recital de cântece patriotice tot în interpretarea artistului Petrică Mureșan și depunerea de coroane şi jerbe de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Manifestările s-au încehiat cu tradiţionala Horă a Unirii.

Redăm mesajul prim-ministrului României, Ionel Ciucă

„Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.
Rădăcinile  României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.
Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.


Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Române, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.


Lecția istorică rămasă  peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.
România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și  întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român,  condiții  și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă  șanse  egale, să se simtă  în  siguranță  și  să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile  democratice.


Bucuria care ne însuflețește prinși în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile și cu multe alte ocazii, dar și coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii și-au păstrat spiritul unitar, prețuiesc valorile trecutului și merg împreună spre viitor. Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societății. Se cuvine să le transmitem generațiilor tinere și să le amintim că societatea îi recunoaște și îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea și susținerea societății sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale și valorificarea oportunităților deschise prin sursele de finanțare pe care România le are în acest moment.


Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizare al generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România.
Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european!
La Mulți Ani, români!
La Mulți Ani, România!”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente