Acasă Economico-social National 29 februarie, zi plină de semnificații

29 februarie, zi plină de semnificații

29-februarie-bisectZiua de 29 februarie este una neobișnuită, o zi rară, care vine o dată la patru ani. Anul bisect are semnificații aparte în tradiția populară și nu este lipsit de superstiții. În timp ce unii astrologi spun că trebuie să fim mai precauți, alții, dimpotrivă, cred că poate fi un an plin de reușite.

Istoria zilei de 29 februarie

Împăratul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile în plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleași anotimpuri. În anul 45 î. Hr., denumit de istorici „anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă nouă zile. O dată la patru ani, se mai adaugă o zi, pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre două echinocții. Calendarul iulian a rezistat până la reforma gregoriana din 1582.

În Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutați cu privire la stabilirea datei Paștelui: echinocțiul din calendar se decalase față de cel real cu zece zile. După calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit soluția. Fiindcă Pământul realizează mișcarea de rotație în jurul Soarelui în 365 de zile și aproape șase ore, la fiecare patru ani, lunii februarie i se mai adaugă o zi, se arată pe magicfm.ro.

Papa Gregoriu a păstrat regula anilor bisecți, însă a hotărât ca anii care se termină în 00 să nu fie bisecți decât dacă rezultatul împărțirii lor la 400 este un număr întreg. Astfel, anul 2008 este bisect, dar 2100 nu va fi an bisect, se mai arată pe actualmm.ro.

Ce s-ar întâmpla dacă nu am avea an bisect

De ce avem, din patru în patru ani, o zi în plus? Un an înseamnă perioada în care Pământul face o rotație completă în jurul Soarelui, dar această perioadă este de 365 de zile, șase ore, nouă minute și nouă secunde. Or, anii de care ne folosim pentru a exprima datele trebuie să se compună dintr-un număr exact de zile, în caz contrar existând situația ca o aceeași zi să aparțină în același timp atât anului ce se termină, cât și anului care începe. Fără această zi suplimentară, anotimpurile ar începe să se deplaseze față de calendar, astfel încât, în aproximativ 700 de ani, luna iulie ar fi o lună de iarnă în emisfera nordică.

„Dar cum lucrăm cu număr întreg de zile, din patru în patru ani, cele șase ore se adună și avem o zi în plus. Această convenție a apărut ca să putem lucra cu număr întreg de zile, pentru că nu poți lăsa anul așa cum e el, de 365 de zile, șase ore, nouă minute și nouă secunde. Dacă l-am lăsa așa, acum am avea revelionul la ora 12 noaptea, următorul ar fi la ora 6 dimineața, apoi la 12 ziua și tot așa. Lumea întreagă lucrează cu număr întreg de zile”, se arată pe mytex.ro.

Superstiții și tradiții

Unii astrologi susțin că, în astfel de ani, cu 366 de zile, trebuie să fim extrem de precauți în privința acțiunilor noastre, pentru a putea preveni potențialele pericole. Alții, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufletești.

O lege străveche spune că, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbați. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiția s-a păstrat secole de-a rândul, iar în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoția, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.

În unele țări, se consideră că 29 februarie ar putea să aducă noroc femeilor care se vor căsători în această zi.

Credințele populare spun că nu trebuie să vă căsătoriți într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorța destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, nu trebuie să divorțați într-un astfel de an, pentru că riscați să rămâneți singuri pentru multă vreme.

Într-un an bisect nu este indicat să vă schimbați locul de muncă, rezidența sau culoarea părului. Nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum construcția unei case, o afacere sau achiziții scumpe.

Credința aparte spune că, o dată la patru ani, toate ciupercile din pădure devin otrăvitoare, de aceea, în acest an, ele nu trebuie culese. Credința populară spune însă că argintul este cel care ne ferește de necazuri, de aceea se recomandă purtarea bijuteriilor din acest metal. Aceste podoabe ajută la întărirea aurei energetice, scrie realitatea.net.

Ca o coincidență interesantă, anii bisecți pot fi recunoscuți și după faptul că atunci au loc olimpiadele de vară.

Sursa: www.romaniatv.net
- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Ciucă – desemnat pentru funcția de premier

Nicolae Ciucă este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de premier, propunerea a fost acceptată și de președintele...

Legea consumatorului vulnerabil explicată de liderii PNL Satu Mare

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 21 octombrie 2021, la sediul Partidului...

Austria a donat României medicamente pentru tratarea bolnavilor COVID aflați în stare gravă

România a primit 1.075 de cutii cu diferite tipuri de medicamente utilizate în tratarea pacienților grav bolnavi...

Noi restricții începând de luni. Iohannis: Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă!

La finalul ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, cu premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei...

Comentarii recente