miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăLocale43 de ani de la inundaţiile din 1970 care au devastat Sătmarul...

43 de ani de la inundaţiile din 1970 care au devastat Sătmarul

Marți, 14 mai, de la ora 9.00, la monumentul din Piața 14 Mai închinat victimelor inundațiilor din 1970, a avut loc o acțiune de comemorare a celor care și-au pierdut viața în urmă cu 43 de ani.

Dintre oficialități au paricipat prefectul Eugeniu Avram, şeful Serviciului Juridic, Cosmin Dorle, șefa Serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mircea Govor şi Riedl Rudol, viceprimarul Radu Roca și preşedintele executiv al UDMR, Pakay Ori Franciska. Au mai ținut să paricipe un grup de persoane care şi-au pierdut rudele în 1970 precum şi un sobor de preoţi.

comemorare-14-mai-32

Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Radu Ardelean, a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor din urmă cu 43 de ani. Soborul de preoţi a oficiat un serviciu religios, a fost ridicat un paus, după care au depus jerbe la monument Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare şi UDMR.

comemorare-14-mai-39

Parcă pe an ce trece tot mai puţini sătmăreni îşi amintesc de inundaţiile catastrofale care au avut loc în luna mai a anului 1970. Tinerii poate nici nu cunosc drama prin care au trecut bunicii şi părinţii lor şi nu ştiu faptul că multe din cartierele în care ei locuiesc în prezent au fost construite pe locurile atâtor case distruse de potopul din 1970.

A fost cea mai mare calamitate naturală care s-a abătut asupra oraşului Satu Mare. Sătmărenii îşi amintesc că în intervalul 10-13 mai 1970 cantităţile de precipitaţii erau enorme, de peste 100 litri/mp. În dimineaţa zilei de 14 mai, Someşul a atins la Satu Mare cota de atenţie de 770 cm. La ora 12.00, Sectorul hidrometeorologic din Cluj a anunţat că la Satu Mare Someşul va depăşi cu peste 2 m cota de inundaţie, inclusiv digurile şi cele două poduri – ferat şi rutier. În 30 de localităţi aflate în amonte au fost desfăşurate acţiuni de evacuare a populaţiei.

SCX-4623_20120514_13221401

La intrările în oraş, Apele Someşului au luat aspectul unui fluviu cu lăţimea de 15 km şi debitul de 3600 mc/secundă, cât cel obişnuit al Dunării. Satu Mare a fost acoperit de ape începând din zona din dreapta a Someşului. În mai puţin de două ore au fost inundate fabrici, uzine, locuinţe, magazine, spitale şi vieţi omeneşti. S-a acţionat cu sute de plutitoare, autoturisme, tractoare şi elicoptere pentru a scoate peste 4.000 de persoane în afara pericolului. Au fost salvaţi peste 6.000 de copii, femei şi bătrâni. Populaţia salvată  – un număr impresionant de 37.000 de persoane – a fost cazată în şcoli, cămine culturale şi internate. A doua zi, au început să sosească la Satu Mare ajutoare din toată ţara, pentru cei sinistraţi. De atunci, cartierul Someşului, cuprinzând străzile Chendi, Bariţiu, Argeşului, Anton Pann, Ion Ghica a fost simbolic denumit cartierul Solidarităţii.

SCX-8

Dintre localităţile din judeţ, una dintre cele mai grav afectate a fost Odoreul. Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, este originar din Odoreu şi avea vârsta de opt ani la vremea respectivă. „Totul a fost din cauza unei ierni cu foarte multe precipitaţii. Digul Someşului s-a rupt în zona Odoreului întrucât barajul Firiza era supraîncărcat. Casa noastră a fost distrusă în totalitate. Eram copil de opt ani şi auzeam cum se prăbuşesc casele. Eram şocat şi uluit, nimeni nu se aştepta. A fost un dezastru de proporţii nemaipomenite, dar oamenii s-au solidarizat şi au reuşit să-i şteargă urmele. Casele din Odoreu a fost distruse în proporţie de 70%, iar satele Eteni, Cucu şi Lunca Apei au fost atunci şterse de pe faţa pământului. Din Lunca Apei nu a mai rămas decât biserica, actualmente mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, îşi aminteşte Felician Pop drama prin care a trecut atunci el şi familia sa.

inundatii 11

Pagubele suferite per total de judeţul Satu Mare în urma inundaţiilor din 14 mai 1970 au constat în compromiterea a 40.000 hectare de teren agricol, o pagubă de 77.000.000 lei la care s-au adăugat 258.000.000 lei pierderi ale populaţiei constând în investiţii şi construcţii de 64.000 lei, în transporturi de 62.000 lei, în circulaţia mărfurilor de 184.000.000, pierderi în producţie de peste 64.000.000 lei. 5.693 de persoane au rămas fără locuinţă. Nu în ultimul rând, 56 de oameni au murit înecaţi.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare