duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocale8 citate ale lui Nikola Tesla

8 citate ale lui Nikola Tesla

Unul din cei mai mari ingineri ai omenirii s-a nascut cu 157 de ani in urma, pe 10 iulie 1856. In timpul vietii, de multe ori aprecierea pentru munca lui o primeau altii, dar istoria aseaza toate lucrurile la locurile lor. Cel mai bine a fost exprimat acest lucru de savantului politician Fiorello La Guardia, fostul primar al orasului New York: “Tesla, de fapt, nu e mort. Doar saracul lui corp a devenit  neinsufletit. Adevarata si cea mai importanta parte a lui Tesla traieste in descoperirile sale, care sunt cu adevarat marete, sunt aproape imposibil de numarat si au devenit o parte integrala a civilizatiei noastre, a vietii noastre zilnice.” Cu ocazia zilei de nastere a lui Nikola Tesla, a fost intocmita o lista cu afirmatiile sale cu privire la diferite aspecte ale vietii.

1. Despre tehnologiile viitorului

In curand, va fi posibila transmiterea de mesaje fara fir in intreaga lume, care va fi asa de simpla ca fiecare va putea sa poarte cu dansul propriul dispozitiv si sa il utilizeze.

2. Despre rabdare si planificare

Este problema multor inventatori: nu le ajunge rabdarea. Nu le ajunge vointa sa lucreze in cap ceva lent, clar si distinct pentru ca sa inteleaga cum va functiona. Ei vor sa incerce prima idee venita in cap si ca rezultat pierd multi bani si mult material bun, pentru ca sa-si dea seama, pe cale experimentala, ca nu muncesc in directia buna. Cu totii facem greseli si este mai bine sa le faci inainte de a incepe ceva.

3. Despre mostenirea sa

Care va fi rezultatul cercetarilor mele doar timpul va arata. Dar indiferent de ce va fi si la ce va duce, voi fi mai mult decat multumit daca generatiile urmatoare vor accepta ca am contribuit,chiar si in mica parte, la dezvoltarea stiintei.

4. Despre individualism si omenire

Vorbim despre om, dar ne imaginam si omenirea in general. Aplicand metodele stiintifice pentru o anume persoana, trebuie sa luam in consideratie si acest fapt. Dar poate cineva sa se indoiasca ca milioanele de individualitati, tipurile infinite si caracterele alcatuiesc un tot intreg? In pofida libertatii de vointa si actiune, noi ne tinem impreuna la fel ca stelele pe cer, unite de legaturi indestructibile. Aceste legaturi sunt invizibile, dar le putem simti. Mi-am taiat degetul si acesta sangereaza: acest deget este parte din mine. Vad durerea prietenului si aceasta durere ma raneste: sunt un tot intreg cu prietenul meu. Si urmarind dusmanul ranit, chiar si acela de care mi-ar fi mila cel mai putin in intreg universul, oricum simt tristete. Oare asta nu demonstreaza ca suntem parti ale unui tot intreg?

5. Despre extravaganta

Noi construim pentru a distruge. Mare parte a muncii noastre si a resurselor sunt cheltuite. Inaintarea noastra este marcata de pustiire. Peste tot este doar o ingrozitoare pierdere de timp, eforturi si viata. Este un tablou lipsit de bucurie, dar adevarat.

6. Despre acuratete

Fiecare trebuie sa-si considere corpul un dar nepretuit, de la cei ce ii iubeste mai presus de toate, o capodopera de arta. O frumusete de nedescris, misterul care este ascuns in conceptia fiintei umane este atat de fin, incat chiar un cuvant, respiratie, privire, chiar si gandurile pot sa-l afecteze. Dezordinea care raspandeste boli si moarte, nu numai ca este autodistrugatoare, dar si un obicei imoral.

7. Despre cei care si-au insusit inventiile sale

Fie ca viitorul sa va spuna adevarul si sa-i aprecieze pe fiecare in concordanta cu munca si realizarile sale. Prezentul le apartine. Viitorul, pentru care eu am muncit, imi apartine.

8. Despre secretele vietii

Viata este si va fi o ecuatie care nu are solutie, chiar daca are cativa factori cunoscuti.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente