luni, iunie 17, 2024
Acasăsus8 măsuri sănătoase ar putea încetini îmbătrânirea cu ani de zile. Valori...

8 măsuri sănătoase ar putea încetini îmbătrânirea cu ani de zile. Valori esențiale ale vieții

Doar opt măsuri sănătoase ar putea reduce vârsta biologică cu șase ani.

Aceasta este o analiză preliminară a 6.500 de adulți care a găsit o legătură clară între sănătatea cardiovasculară ridicată și îmbătrânirea biologică mai lentă.

Lista de verificare include o alimentație bună, activitate fizică, renunțarea la tutun și obținerea unui somn sănătos, precum și gestionarea greutății, colesterolului, zahărului din sânge și tensiunii arteriale.

Măsurile sunt cunoscute sub numele de „Valorile esențiale ale vieții 8” ale Asociației Americane a Inimii (AHA).

Cercetătorii au analizat asocierea dintre aceste comportamente pentru sănătatea inimii și a creierului și procesul de îmbătrânire, măsurat prin vârsta fenotipică.

Ei au determinat sănătatea cardiovasculară ridicată, moderată sau scăzută pe baza unei medii a celor opt valori.

„Am descoperit că sănătatea cardiovasculară mai mare este asociată cu îmbătrânirea biologică decelerată, măsurată prin vârsta fenotipică. Am găsit, de asemenea, o asociere dependentă de doză – pe măsură ce sănătatea inimii crește, îmbătrânirea biologică scade”, a declarat autorul principal al studiului, Nour Makarem, profesor asistent de epidemiologie la Mailman School of Public Health din cadrul Universității Columbia din SUA.

„Vârsta fenotipică este un instrument practic pentru evaluarea procesului de îmbătrânire biologică a corpului nostru și un predictor puternic al riscului viitor de boală și deces”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente