29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocalePrimăriile din zona frontierei cu Ucraina, fac pregătiri pentru primirea refugiaților

Primăriile din zona frontierei cu Ucraina, fac pregătiri pentru primirea refugiaților

Prefectul Radu Roca, pentru o pregătire coerentă a gestionării unui eventual val de refugiați dinspre Ucraina, a convocat astăzi 25.02.2022 două ședințe cu instituțiile și autoritățile responsabile în asemenea situații.


Astfel, începând cu ora 9,00 a prezidat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) alături de vicepreședinții Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean Satu Mare și col. Nicolae Dima – inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare și de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop.


În continuarea ședinței a convocat o întâlnire de lucru cu autoritățile locale din zona de frontieră cu Ucraina, respectiv cu primarii din Micula, Halmeu, Porumbești, Turț, Bătarci, Tarna-Mare, Cămărzana, Bixad, Târșolț, Certeze și Negrești-Oaș, cu participarea conducerii și membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.


Fiecare din instituțiile membre ale Comitetului a prezentat competențele și principalele atribuții în situația necesității de a gestiona un val de refugiați.

Tabără mobilă pentru aproximativ 200 de refugiați


Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare (ISU) are în dotare o tabără mobilă pentru sinistrați care poate adăposti 200 de persoane și în acest moment este în plin proces de identificare a celei mai bune locații în care poate instala această facilitate. Baza mobilă va avea acces la apă curentă, grupuri sociale, evacuare ape uzate, bucătărie mobilă, asigurarea alimentelor și asistență medicală.


Conform celor prezentate de cms-șef de poliție Alin Pîrcălab, reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în raza de competență a căruia se găsește Sectorul Poliției de Frontieră Satu Mare, în acest moment situația operativă în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu este calmă, nu există valori de trafic care să exceadă cele ale unei perioade normale. Cetățenii ucraineni care intră în România intră legal, nu au statut de refugiați și marea majoritate părăsesc țara noastră în aceeași zi spre Ungaria respectiv vestul Europei.


În cea de-a doua întâlnire, după ce reprezentantul ISU a trecut în revistă principalele atribuții ale Comitetelor locale pentru situații de urgență în situația necesității gestionării refugiaților, fiecare primar a prezentat stadiul în care se află în procesul de evaluare a posibilelor locații pentru amplasarea taberelor și de asigurare a utilităților și asistenței umanitare. Majoritatea primarilor au deja soluții pregătite, amplasarea bazelor temporare se va putea face în special pe terenuri libere, terenuri de sport, baze sportive, centre culturale. Toate au asigurate surse de apă și energie sau rețelele utilitare sunt accesibile la mică distanță.


- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente