vineri, mai 24, 2024
AcasăLocaleNationale87% din medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt...

87% din medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

medici

87% dintre medicii refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, potrivit unui sondaj realizat de Federația „Solidaritatea Sanitară”, pe un eșantion de 1.000 de medici.

87% dintre medicii refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, potrivit unui sondaj realizat de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Sondajul, realizat pe un eșantion de 1.000 de medici, a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea contractelor individuale de muncă (CIM) cu timp parțial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public.

Datele mai arată că doar la 10% dintre medici li s-a propus încheierea acestor contractelor de muncă pentru gărzile suplimentare. Dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM-ului, aproximativ 73% au refuzat deja să facă acest lucru, majoritatea chiar și în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor. De asemenea, 6,2% dintre medici au indicat existența presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea CIM-urilor suplimentare.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a cerut ca în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare să fie menționate dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente