marți, aprilie 30, 2024
AcasăsusInfractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi

Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi

Campania Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi! lansată la București în data de 15 aprilie 2014, reprezintă o nouă inițiativă a Poliției Române în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A., după succesul înregistrat  în campaniile precedente Nu-ți scăpa casa din ochi! ( 2013), Nu-ți lăsa mașina la îndemâna hoților! (2012), Fii precaut! Hoții nu dorm! ( 2011), realizate, de asemenea de cele două instituții.

Scopul campaniei îl reprezintă informarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe, din auto și tâlhăriilor, activitățile desfășurându-se în fiecare județ, precum și în municipiul București.

 Activitățile preventive se vor derula până la sfârșitul lunii septembrie 2014.

În județul Satu Mare activitățile preventive vor urmări:

–         Transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă, în acest sens o componentă importantă fiind transmiterea online a unor spoturi și conținuturi, în special prin rețelele de socializare;

–         Distribuirea către grupurile țintă de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate autoprotecției, în acest sens urmând a fi distribuite 50 de afișe de campanie și 2500 de pliante informative;

–         Organizarea de acțiuni pentru diverse categorii de beneficiari sub forma unor întâlniri directe cu polițiștii.

Elementele de noutate ale acestei campanii sunt reprezentate de :

–         paleta mai largă de infracțiuni vizate, ceea ce va permite o adaptare mai

–         bună a informațiilor în funcție de persoanele  care participă la întâlnirile cu polițiștii (de regulă, categoriile vizate sunt persoanele vârstnice);

–         utilizarea mai pregnantă a internetului, în general, ca mijloc de comunicare în masă, în acest sens fiind creat un microsite web prevenire.groupama.ro, ce va constitui punctul central al campaniei, dar și al rețelelor de socializare, pentru care au fost elaborate conținuturi speciale, precum și un clip video ce va fi distribuit ca viral pe internet.

Activitățile preventive organizate de Poliția Română prin toate structurile acesteia cu atribuții în domeniu au condus la o diminuare în anul 2013 a numărului total de infracțiuni judiciare, pentru prima dată în ultimii 10 ani înregistrându-se scăderi ale infracționalității în țara noastră. De asemenea, furturile, au scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimii 6 ani.

În județul Satu Mare, un județ în situat pe locul 39 din 43 în anul 2013, din perspectiva numărului total de furturi, acțiunile preventive ocupă un loc important în rândul  activităților polițiștilor, reușindu-se menținerea la un nivel relativ redus a acestui segment de criminalitate. Și în anul  2014 se menține  același trend descendent în privința furturilor, în general.

În primele 4 luni ale acestui an au fost sesizate 933 de furturi, față de 983 în perioada similară a anului trecut.

Pe segmentele de criminalitate care fac obiectul campaniei o analiză a datelor pe primele 4 luni, ne arată că că furturile din locuințe se mențin în aceeași parametri (241, față de 238 în 2013), în timp ce furturile din auto înregistrează o anumită creștere, de la 47 în 2013, la 58 în acest an. De remarcat este faptul că, furturile din locuințe au o preponderență mai mare în mediul rural (62%), spre deosebire de furturile din auto care se manifestă mai cu seamă în orașe(74% ).

Un fapt remarcabil este diminuarea numărului de tâlhării sesizate în acest an la mai puțin de jumătate față de infracțiunile sesizate în perioada primelor 4 luni din anul 2013, respectiv de la 26 de tâlhării, la 12. Acest gen infracțional se manifestă cu predilecție în mediul urban, unde au avut loc 9 din cele 12 fapte sesizate în 2014.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente