luni, iunie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareDonație de 1000 de cărți românești pentru Universitatea din Ujgorod

Donație de 1000 de cărți românești pentru Universitatea din Ujgorod

În cadrul bunei colaborări dintre instituțiile culturale sătmărene și cele din regiunea Zakarpatia (Ucraina), o delegație sătmăreană alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Liuba Horvat, șefa Secției de Artă a Muzeului Județean și interpretul George Negrea a efectuat o viziă culturală în țara vecină.

Primul punct al vizitei l-a constituit Rectoratul Universității de Stat din Ujgorod, unde sătmărenii s-au întâlnit cu prim – prorectorul Alexandru Slivkha și prorectorul Miroslava Lendel care și-au exprimat dorința de intensificare a relațiilor transfrontaliere pe multiple planuri.

La această întâlnire au participat și studenții români care doresc să se înscrie la școala de vară de cultură și civilizație românească care va fi organizată în luna iulie de către Consiliul Județean Satu Mare.

A urmat apoi donarea unui număr de 1000 de cărți românești către Biblioteca Universității, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare.

Directoarea Bibliotecii, Maria Medved, i-a mulțumit lui Robert Laszlo pentru această prețioasă donație, cu atât mai mult cu cât Facultatea de Limba Română de la Universitatea din Ujgorod avea o bibliotecă foarte precară.

Sătmărenii au vizitat apoi locul în care va fi amplasat bustul lui Mihai Eminescu în orașul Ujgorod, bust realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, iar piațeta va purta numele marelui nostru poet.

Suflet românesc la Veleatino

A urmat apoi vizitarea localității Veleatino din raionul Hust, unde sătmărenii au fost întâmpinați cu drapelul României arborat la intrarea în școală. Aici s-a organizat festivalul „Vișivanka”, al țesăturilor populare. Românii s-au întâlnit cu președintele Administrației Raionale Hust, Ivan Rohaci și cu Ivan Hubal președintele Consiliului Raional care au apreciat  dinamica relațiilor culturale din ultima vreme, dintre cele două entități administrative.

În cadrul spectacolului realizat cu acest prilej a evoluat cântărețul George Negrea, care a entuziasmat sutele de spectatori prezenți, iar Felician Pop i-a felicitat pentru acest frumos eveniment și i-a asigurat că în poporul român, ucrainenii au un prieten și susținător de nădejde.

Cel mai impresionant lucru a fost acela că sute de copii și-au pictat pe față drapelul Ucrainei și al României, în semn de prețuire față de țara noastră.

Directoarea școlii, deputatul raional  Jana Mikitiuk, și-a exprimat satisfacția pentru bogata activitate culturală comună , iar Felician Pop a propus organizarea  Zilei Tradițiilor și Culturii Române la Veleatino și Ziua Tradițiilor și Culturii Ucrainene, într-o localitate din județul Satu Mare, evenimente care ar contribui în mod evident, la o mai bună cunoaștere reciprocă.

 delegatie ucraina (1) delegatie ucraina (2) delegatie ucraina (3) delegatie ucraina (4) delegatie ucraina (6) delegatie ucraina (7)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente