Acasă Locale Stiri Satu Mare A doua zi de Paște. Tradiții și obiceiuri. Ce spune tradiția că...

A doua zi de Paște. Tradiții și obiceiuri. Ce spune tradiția că e bine să faci

Paștele este cea mai importantă sărbătoare din an. În această perioadă din an românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri străvechi.

A doua zi de Paște include niște tradiții de la care creștinii nu se dezmint. Românii sărbătoresc Paștele alături de familie și de cei apropiați.

În a doua zi de Paște creștinii trebuie să meargă cu un coș plin de mâncăruri tradiționale de Paște la nașii sau la finii lor. Această zi este dedicată întâlnirii dintre fini și nași. Ei trebuie să se ospăteze reciproc, conform tradiției. Tot azi copiii se întorc la părinți acasă ca să-i viziteze și să petreacă timp cu ei.

Trebuie să țineți cont că astăzi ouăle se ciocnesc cap cu dos, conform tradiției. Tot tradiția ne spune că masa care se servește duminica de Paște, nu trebuie ridicată timp de trei zile.

Un obicei practicat mai mult în zonele rurale presupune ca băieții să stropească fetele din sat cu apă. Acest obicei se practică în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus. Marți este rândul fetelor. Mai nou, în loc de apă, fetele și băieții folosesc parfum.

În zilele de Paşte existau interdicţii aspre, încă din moşi strămoşi: în prima zi nu era permisă plecarea din sat, nu se mătura prin casă, nu se pregătea mâncare, iar masa de Paşte nu se ridica timp de trei zile.

Cei ce mor în a doua zi de Paște nu mai trec prin Judecata de Apoi. Se spune că azi se deschid portile iertarii si ale raiului.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente