joi, februarie 9, 2023
AcasăEconomico-socialA început Bursa locurilor de muncă

A început Bursa locurilor de muncă

Vineri, 14 octombrie 2022, începând cu ora 09:00, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor a debutat o nouă ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare și are ca scop facilitarea accesului persoanelor pe piața muncii şi interacţiunea directă cu agenţii economici.

La bursă pot participa toate categoriile de persoane care nu au loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia.

La Bursă au avut standuri speciale reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție, ISU, Jandarmerie, și Centrul Militar, Penitenciarul Satu Mare, Inspectoratul General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al Județului Satu Mare, unde au prezentat informații despre activitățile ce le desfășoară.

Penitenciarul cu regim deschis Satu Mare a participat la bursa cu 9 persoane private de libertate ce urmează să fie eliberate în perioada următoare în vederea familiarizării cu condițiile de muncă și meseriile solicitate pe piață.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au amenajat un stand special pentru persoanele cu dizabilități pentru a fi informați în condiții de egalitate cu ceilalti participanți la mediul fizic, informational și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare pe piața muncii prin acordarea de subvenții în vederea achiziționării de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces.

Asociațiile Crucea Roșie – filiala Satu Mare și Centrul Social Sfânta Maria au participat la bursa cu un stand special, însoțite de către cetățeni ucrainieni care sunt găzduiți de către aceste asociații și sunt în căutarea unui loc de muncă, respective 18 persoane ucrainene, din care 15 au fost selectate în vederea încadrării.

Din cei 185 de agenți economici contactați, 32 agenți economici au fost prezenți la bursa și au oferit 390 locuri de muncă din care 28 pentru studii superioare.

Principalele domenii în care s-au făcut oferte de muncă sunt:

  • Industria mecanică –229 locuri de muncă în următoarea structură: operatori CNC, lăcătuș mecanic, montator subansamble, inginer mecanic, inginer electrician sudor, gestionar depozit,consilier juridic, acoperator metale, primitor distribuitor material și scule , consilier juridic, operator introducere validare date, reglor,etc.
  • Industria lemnului – 21 locuri de muncă: tâmplar universal, muncitor necalificat, lăcătuș mecanic, tapițer, montator subansamble,confectioner asamblor articole din textile.
  • Construcții – 15 locuri de muncă ,muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mosaic,faianță, gresie, parchet zidar ,zugrav, dulgher.
  • Comerț – 19 locuri de muncă, lucrător comercial, casier, lucrător gestionar, vânzător, prezentator produse, programator, asistent comercial.
  • – Alte domenii – 83 locuri de muncă: bucătar, ajutor bucătar,ospătar, recepționer hotel, cameristă hotel, agent de asigurări, contabil ,inginer agronom,tehnician veterinar, asistent social,etc.

La bursa au participat aproximativ 550 de persoane în căutarea unui loc de muncă, au fost intervievate 232 persoane, din care 210 absolvenți ,au fost selectate în vederea încadrării 113 persoane din care un absolvent a fost angajat în ziua bursei.

Cu ocazia bursei, AJOFM Satu Mare a prezentat si oferta locurilor de muncă din Uniunea Europeană prin standul realizat de reprezentantul EURES și oferta de formare profesională .

S-a organizat și un stand special de Economie Socială unde s-au prezentat exemple de bune practici de către intreprinderea socială de inserție SC.Social Robotics Hub S.R.L.Prezentarea s-a numit – Introducere în Robotică, este un hub de educație iSTEAM și aprofundează etape de cunoaștere fizică, electronica, explorarea robotului și rezolvarea autonomă.

În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare , la bursa au participat și elevi din clasele care urmează să- și finalizeze studiile pentru a fi informați despre oferta de locuri de muncă.

„Considerăm ca această bursa a fost de un real folos atât pentru agenții economici participant, cât si pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, sau care doresc să-și schimbe profesia. AJOFM Satu Mare va răspunde cu promtitudine la orice solicitare a agenților economici de a organiza noi burse care să le permită acestora să-și gasească forța de muncă de care au nevoie”, transmite conducerea AJOFM Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente