joi, iulie 18, 2024
AcasăEducatie&CulturaA murit artistul fotograf careian Vasile Venig

A murit artistul fotograf careian Vasile Venig

Gergely Csaba, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, ne-a transmis ieri printr-un comunicat de presă anunțul trist al trecerii în neființă a artistului fotograf careian și membru marcant al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR), Vasile Venig, la venerabila vârstă de 83 de ani.

venigVasile Venig s-a născut la data de 3 noiembrie 1930, la Tășnad. A studiat la Tășnad, Zalău, Carei și Satu Mare fiind tehnician în industria lemnului. A lucrat la Școala Profesională din Carei. A început să fotografieze din anul 1960. Din 1962, devine membru activ al Asociației Artiștilor Fotografi din România, participând la expoziții din Târgu Mureș, Cluj Napoca, Brașov, Timișoara, Iași, Sibiu, București, Oradea, Craiova și Miercurea Ciuc. În 1970 a fondat Clubul Fotografic „9 Mai” din Carei, al cărui președinte a rămas timp de 15 ani. Din 2 în 2 ani a organizat expoziții sub denumirea de “Interclub”

În perioada 1970 – 1985 a fost inițiatorul și organizatorul unor saloane și simpozioane naționale organizate sub genericul „INTERCLUB” – Carei. În anul 1976, datorită meritelor sale artistice internaționale, a obținut titlul de Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. Din 1994 și până în prezent a fost membru activ al Clubului Fotografic „NUFĂRUL” din Oradea. A fondat grupul cultural careian «Provinciart». A făcut parte din Societatea Culturală Kafka Margit. În 1995 a obținut premiul cultural al județului Satu Mare.

În data de 11 ianuarie 2010, a obținut distincția de Excelență a Asociației Artiștilor Fotografi din România. Din lucrările sale au fost organizate mai multe expoziții personale în Carei, Satu Mare, București, Craiova, Oradea, precum și în Budapesta – Ungaria. În cadrul colecției reprezentative a Fotoclubului orădean, intitulată „PAȘI ÎN LUMINĂ”, fotografiile sale au participat la peste 100 de expoziții în Europa, Noua Zeelandă și America de Sud. A participat la diferite saloane naționale și internaționale de artă fotografică, lucrările sale fiind acceptate și premiate de mai multe ori. Unele lucrări i-au fost reproduse în mai multe cărți, ziare și reviste din țară și din străinătate. La varsta de 74 de ani, a avut ambiția de a trece la fotografia digitală.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

venig la carei

Vasile Venig la Carei, premiat de Bogdan Georgescu în cadrul deschiderii expoziției foto-clubului Castellum, în data de 23 martie 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente