29.8 C
New York City
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareAcțiunea „Foc de artificii”, în derulare la Satu Mare

Acțiunea „Foc de artificii”, în derulare la Satu Mare

artifici

Poliția Română desfășoară, începând cu data de 20 noiembrie a.c., acțiunea națională pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, în perioada Sărbătorilor de iarnă 2015/2016.
Asemenea acțiuni se desfășoară și la Satu Mare, fiind angrenați atât polițiști specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cât și polițiști de ordine publică.
În aceiași perioadă a anului trecut, în urma activităților desfășurate de polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, în colaborare cu ai altor structuri din cadrul I.P.J. Satu Mare au fost întocmite 21 dosare penale la regimul articolelor pirotehnice, de asemenea, au fost confiscate 10.815 petarde, 584 buc. baterii de artificii, din clasele/categoriile de pericol II-IV.
În această perioadă sunt continuate și activitățile specifice structurilor de ordine publică în zona piețelor, târgurilor, centrelor comerciale ori a altor locații aglomerate, pentru depistarea persoanelor ce comercializează ilegal obiecte pirotehnice. Se urmărește în mod prioritar combaterea comerțului ilicit cu petarde procurate ilegal din Ungaria și Ucraina.
În aceste acțiuni polițiștii colaborează cu jandarmi, polițiști locali și de frontieră, urmărind astfel prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea,
importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;

b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni.

Totodată, atragem atenția că, din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului, se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de
divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P1, P2.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliția Română atrage atenția asupra periculozității folosirii materialelor pirotehnice interzise.
Mai trebuie menționat faptul că, constituie infracțiune:
– orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept;
– comercializarea de articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani;
– comercializarea către publicul larg a articolelor destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Conform normelor legale în vigoare acestea se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente