miercuri, februarie 8, 2023
AcasăPoliticaNationalAdrian Cozma cere explicații privind demersurile luate pentru asigurarea protecției drepturilor fundamentale...

Adrian Cozma cere explicații privind demersurile luate pentru asigurarea protecției drepturilor fundamentale ale minorității de români din Ucraina

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, solicită ministrului Afacerilor Externe, domnului Bogdan Lucian Aurescu, explicații privind măsurile luate după adoptarea Legii privind minoritățile naționale din Ucraina.

Întrebarea vine în contextul în care ani la rând comunitățile de români din Ucraina au avut parte de rele tratamente, discriminatorii, din partea autorităților ucrainene.

Redăm mai jos înterpelarea deputatului Adrian Cozma

„Stimate domnule ministru,

Adoptarea în data de 13 decembrie 2022 de către Rada Supremă a Ucrainei a Legii privind minoritățile naționale din Ucraina a trezit, din păcate, mai multe amintiri neplăcute cu privire la tratamentul profund anti-european și discriminatoriu al autorităților ucrainene împotriva comunităților de români: îngrădirea accesului la învățământul în limba maternă, persecutarea preoților care slujesc în limba română, împiedicarea exercitării altor drepturi fundamentale. Gestul autorităților ucrainene este cu atât mai neprietenos cu cât România a fost, în ultimul an, statul european care a contribuit în mod semnificativ la facilitarea tranzitului a peste 3 milioane de refugiați, a asigurat tranzitul a milioane de tone de mărfuri prin frontierele terestre, asigură funcționarea celui mai mare hub umanitar și asigură protecția a zeci de mii de refugiați ucraineni, la standarde de care nu beneficiază nici cetățenii români.

Am apreciat demersul Președintelui României, care i-a solicitat Președintelui Zelenski să remedieze cât mai curând toate prevederile din Legea privind minoritățile naționale din Ucraina, pentru aducerea acestui act normativ în consonanță cu valorile europene. Trebuie adăugat și faptul că ameliorarea cadrului legislativ privind drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina, precum și a mecanismelor de implementare a acestuia, face parte dintre recomandările-cheie formulate de Comisia Europeană în Opinia sa din 17 iunie 2022, care a stat la baza acordării în beneficiul Ucrainei a statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Așadar, demersul celor doi președinți ar fi trebuit să fie urmat de acțiuni concrete ale ministerelor de externe din cele două state.

Având în vedere faptul că situația minorității românești se deteriorează de la o zi la alta și că în zona Cernăuți trăiesc peste 400 de mii de români, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Vă rog să precizați ce măsuri ați adoptat/ce demersuri ați întreprins anterior adoptării Legii privind minoritățile naționale din Ucraina, în condițiile în care conținutul acestei legi și măsurile îndreptate împotriva minorității românești era cunoscut și la nivelul Ministerului Afacerilor Externe?
  • În condițiile în care românii și România nu au condiționat niciun moment sprijinul umanitar masiv acordat Ucrainei încă din prima zi după declanșarea agresiunii barbare a Rusiei, vă rog să prezentați primele rezultate ale negocierilor purtate de M.A.E. cu ministerul ucrainean al afacerilor externe?
  • Ce soluții aveți în vedere dacă partea ucraineană nu va renunța la măsurile anti-europene și anti-românești, precum și la comportamentul abuziv asupra românilor din Ucraina?”.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente