Acasă Locale Adrian Cozma:PNL va forma Guvernul

Adrian Cozma:PNL va forma Guvernul

Candidatul PNL Satu Mare la Camera Deputaților, Adrian Cozma vorbește despre transformările din viața politică, șansele PNL de a câștiga alegerile parlamentare și România la răscruce de drumuri.

Sunteți candidatul PNL pentru Camera Deputaților. Ați trecut dintr-o campanie în alta.

Da și oricum eram în campanie. Și când am candidat și când nu, în campanie am fost și am fost mereu alături de colegi. Am avut o campanie bună în care am înțeles mult mai bine problemele sătmărenilor. Sigur că știm care sunt lucrurile de care are nevoie județul nostru dar mereu am descoperit lucruri care mă ajută și astăzi foarte mult. Spre exemplu, fermierii nu au o problemă, ci au zeci de probleme care sigur că unele țin de autorități, altele pot fi rezolvate altfel, pe căi private. Așadar mi-a fost de mare folos campania de la locale.

Cum vedeți perioada care vine și cum veți comunica în noile condiții?

Vom face și vom acționa după cum vom putea. Mai puțin în piețe, mai mult în ziare, studiouri și pe Facebook. Sper să ne fiți un partener bun fiindcă presa are un rol important în această perioadă complicată. O să comunicăm online mai mult, cu siguranță.

Cum vedeți guvernarea Orban? Actuala și viitoare?

Guvernarea nu o să aducă salturi spectaculoase. Situația economică e foarte fragilă, iar deciziile populiste ar compromite viitorul economic pentru mulți ani. Oricum nu există soluţii miraculoase, dar cred într-o bună guvernare. Cred și în acest format, Iohannis-Orban cel puţin din perspectiva unei seriozităţi ardelene. Am un sentiment că guvernarea e una corectă, în care nu-şi mai are loc populismul şi că în acest sfârșit de an și nici în anii care vin nu se vor acorda pomeni electorale, ci vom merge pe muncă. Mă refer la pomeni, nu la asistenţă socială. Important e să producă legi şi măsuri bune.

Ce reforme pregătește PNL pentru perioada care vine?

Toată lumea este de acord cu anumite lucruri, dar ele nu s-au întâmplat. Reforma administrativă, reforma constituţională care să stabilească reguli clare între premier şi preşedinte, privind numărul parlamentarilor, legea alegerilor locale care nemulţumeşte pe toată lumea. E nevoie de reforme privind asistenţa socială. Noi vrem să facem din agricultură un motor economic. Avem nevoie de o altă abordare a relației stat-cetățean.

Oamenii așteaptă bunăstare, salarii..

Cred că soluția e dezvoltarea și susținerea investițiilor. N-are nimeni bani de nicăieri. De ce Germania e o țară puternică economic și rezistentă la orice? Pentru că are o economie solidă, bazată pe investiții mari, publice și private. Nici n-ar mai trebui să dezbatem idei socialiste, în care totul e despre așa-zise măriri și despre muncă puțină. Noi ar trebui să nu mai luăm în serios populiștii și iresponsabilii. La mine, la birou și acasă, dacă nu fac ce trebuie, nu merge nimic. Așa e peste tot. Nu pică din cer bani și pomeni.

Așadar susțineți activitatea Guvernului.

Da. Nu văd derapaje și nici cheltuieli absurde. Văd o preocupare pentru a face lucruri. Uitați-vă la ministerul Transporturilor și faceți o comparație cu ce a fost. Într-un an s-a realizat mai mult decât în toate guvernările PSD. Sunt lucruri clare. Se lucrează pe autostrăzi, la căi ferate și încep lucrările la cele trei spitale regionale. PSD a promis opt spitale și n-a început nimic. N-avem ce compara.

Dar activitatea președintelui României?

Preşedintele a fost ferm și activ, aș spune. Cred că au fost momente bune când s-ar fi putut adopta o serie de reforme importante dar n-a avut cu cine. Acum, și mai ales după alegeri, se pot realiza multe reforme necesare pentru viitor.

Ce proiecte ați pregătit pentru Satu Mare?

Nu mi-am schimbat opțiunile. Voi susține și voi promova proiectele de dezvoltare ale județului. Trebuie să asigurăm toate utilitățile și să aducem investiții care să genereze dezvoltare și locuri de muncă bine plătite. Trebuie să facem un salt economic pentru a menține locurile de muncă și pentru a stimula generațiile tinere să rămână acasă. E important să creștem veniturile tuturor sătmărenilor dar nu din pix, ci din ceea ce facem în perioada care vine.

Cum veți colabora cu UDMR?

Cred că bine. Campania electorală e campanie, proiectele și buna guvernare locală trebuie să fie un deziderat comun. Eu sunt deschis la orice fel de propuneri de colaborare și atât cât voi putea voi face. Nu trebuie să ezite conducerea UDMR să mă contacteze, atunci când există o problemă de rezolvat pentru Satu Mare.

Ce scor sperați să obțineți pe 6 decembrie?

Sper să fie o prezență bună și să obținem un număr de voturi, să avem un rezultat mai bun decât la alegerile locale.

Cum vă simțiți în noua postură de președinte de organizație județeană a PNL?

Am pus la punct câteva lucruri ce țin de funcționare și organizare internă și am făcut câteva reforme acolo unde lucrurile n-au funcționat bine. Avem conduceri noi la Tășnad, la Carei și încă în câteva localități, unde trebuia să relansăm organizațiile și sper ca lucrurile să se așeze în perioada care vine.

Cum se vede viitorul PNL?

PNL are nevoie de un leadership performant, de o politică parlamentară fermă, nu de legi populiste și de o guvernare care să aibă la bază dezvoltarea țării și profesionalizarea funcțiilor publice.  

Cine credeți că va guverna România după 6 decembrie?

PNL va guverna împreună cu USR – PLUS și poate PMP. Dar asta în funcție de rezultatul fiecărui partid. Majoritatea se va face în jurul PNL și fără PSD, asta e aproape o certitudine.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes.

Articolul precedentLingerie de la Oușăn
Articolul următorUn nou bilanț de COVID
- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente