Acasă Locale Lingerie de la Oușăn

Lingerie de la Oușăn

În goana după tot soiul de modernisme, unele cuvinte din limbă, simple și naturale, devin printr-o ridicolă hipercorecție, stâlcite și contorsionate de niște inși care pur și simplu nu aud cuvintele pe care le articulează.

Îmi amintesc că în vremea lui Ceaușescu, la etajul unui mare magazin scria ”Raionul Lingerie”, pentru că responsabilului de magazin i se părea că ”lenjerie”, o fi vreun regionalism. Așa a intrat în limbă și barbarismul ”leger” în loc de mai simplul și corectul ”lejer”.

Și când ai fi crezut că vremea acestor bizarerii lexicale s-a încheiat, iată că ne-am procopsit cu o alta, odată cu deschiderea supermarketului ”Auchan”.

Oricine a făcut măcar două săptămâni de franceză, va citi corect numele magazinului. Fonetic, pur și simplu se pronunță ”oșan”, nicidecum ”oușăn”. Dacă pronunțăm ”oușăn”, atunci musai trebuie să scriem englezescul ”Ocean”.

Dar magazinul cu pricina nu este nici englezesc și cu atât mai puțin, nu are nicio legătură cu oceanul!

Ceea ce pare și mai ciudat, mai ales pentru sătmăreni, este faptul că pronunția corectă, ”oșan„ este similară cu cea a cuvântului ”oșan”, care ar fi mult mai ușor de pronunțat și culmea!, ar fi și corect!

Ei, dar cum să-i spunem noi un supermarket ”oșan”!

Și atunci, ca și la ”lingerie”, intervine hipercorecția, ”oușăn”!

Sună mai occidental, mai trendy, nu-i așa?

Da, poate că există un ”ocean” de incultură și snobism până să ajungem pe tărâmul rostirii naturale și corecte!

Felician POP

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Națională, marcată în avans de cei mai mici preșcolari ai Grădiniței Nr.1

În fiecare an de 1 Decembrie românii sărbătoresc Ziua României și își amintesc de eroii...

BNR a prezentat banconta pe care este imprimată Ecaterina Teodoroiu

Prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentată o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, a fost prezentată...

Programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a fost modificat

Instituția Prefectului Satu Mare a anunțat modificările aduse în programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României din 1...

Oficial! S-a stabilit ora la care se pornește iulminatul festiv

Așa cum anticipam, https://www.jurnaluldesatumare.ro/mantia-magica-a-sarbatorilor-de-iarna-se-asterne-peste-orasul-nostru-noi-imagini-cu-decoratiunile-festive/ , iluminatul festiv se pornește pe data de 30 noiembrie începând cu ora 18.00.

Comentarii recente