Acasă Locale Lingerie de la Oușăn

Lingerie de la Oușăn

În goana după tot soiul de modernisme, unele cuvinte din limbă, simple și naturale, devin printr-o ridicolă hipercorecție, stâlcite și contorsionate de niște inși care pur și simplu nu aud cuvintele pe care le articulează.

Îmi amintesc că în vremea lui Ceaușescu, la etajul unui mare magazin scria ”Raionul Lingerie”, pentru că responsabilului de magazin i se părea că ”lenjerie”, o fi vreun regionalism. Așa a intrat în limbă și barbarismul ”leger” în loc de mai simplul și corectul ”lejer”.

Și când ai fi crezut că vremea acestor bizarerii lexicale s-a încheiat, iată că ne-am procopsit cu o alta, odată cu deschiderea supermarketului ”Auchan”.

Oricine a făcut măcar două săptămâni de franceză, va citi corect numele magazinului. Fonetic, pur și simplu se pronunță ”oșan”, nicidecum ”oușăn”. Dacă pronunțăm ”oușăn”, atunci musai trebuie să scriem englezescul ”Ocean”.

Dar magazinul cu pricina nu este nici englezesc și cu atât mai puțin, nu are nicio legătură cu oceanul!

Ceea ce pare și mai ciudat, mai ales pentru sătmăreni, este faptul că pronunția corectă, ”oșan„ este similară cu cea a cuvântului ”oșan”, care ar fi mult mai ușor de pronunțat și culmea!, ar fi și corect!

Ei, dar cum să-i spunem noi un supermarket ”oșan”!

Și atunci, ca și la ”lingerie”, intervine hipercorecția, ”oușăn”!

Sună mai occidental, mai trendy, nu-i așa?

Da, poate că există un ”ocean” de incultură și snobism până să ajungem pe tărâmul rostirii naturale și corecte!

Felician POP

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente