sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăsusAflă câte sărbători și zile libere legale avem în 2024

Află câte sărbători și zile libere legale avem în 2024

Vestile nu sunt tocmai imbucuratoare, avand in vedere ca in 2024, 7 dintre sarbatorile legale vor pica in weekend, asa ca salariatii romani nu vor beneficia de acestea.
 

Zile libere 2024 – Munca prestata in zilele de sarbatoare legala

Inainte de a va dezvalui acele zile libere legale din 2024, tinem sa va reamintim ca munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii. Potrivit acestora, salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere,salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Daca salariatului care a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala nu i s-a acordat, din motive justificate, timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, i se va acorda un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin urmare, cele 8 ore lucrate in zi de sarbatoare legala nu sunt ore suplimentare, ci reprezinta munca prestata intr-o zi de sarbatoare legala pe care angajatorul are obligatia sa o compenseze in conditiile mai sus aratate.

Daca salariatul a prestat munca in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (40 de ore pesaptamana), munca astfel prestata constituie munca suplimentara.

Calendar zile libere si sarbatori legale 2024 pentru fiecare luna:

IANUARIE

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

6 Ianurie – Boboteaza

7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane

MAI

1 mai — Ziua Muncii

3 – 6 mai — Paste ortodox 2024

IUNIE

1 iunie — Ziua Copilului

23 iunie (duminica) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

AUGUST

15 august — Adormirea Maicii Domnului

NOIEMBRIE

30 noiembrie — Sfantul Andrei

DECEMBRIE

25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul
 

Numarul de zile libere legale la privat este egal cu numarul de zile libere pentru bugetari?
 

Precizam si ca pentru salariatii din sistemul bugetar, evenimentele familiale deosebite si numarul de zile libere acordate sunt stabilite prin HG nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.

Nu putine au fost situatiile in care salariatii bugetari au beneficiat de mai multe zile libere legale prin intermediul asa-ziselor „punti”. In aceste conditii, angajatii de la stat pot lega mai multe zile libere, chiar daca nu au concediu, cu conditia de a recupera respectivele ore, in cele din urma.

In cazul angajatilor de la privat lucrurile stau diferit, asa ca acestia isi pot prelungi concediul sau pot face punti doar prin lansarea unei cereri de concediu catre angajator.

Ce alte zile libere platite au angajatii

Salariatii nu vor veni la munca din pricina unor evenimente deosebite in familie sau alte situatii speciale, conform legislatiei in vigoare.

Asa cum am precizat si mai sus, art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii reglementeaza aceste momente, tocmai pentru ca angajatorii si salariatii sa aiba un punct de reper despre cum se va proceda in astfel de momente.

Asadar, se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna. Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Iata care sunt acestea:
 

casatoria salariatului – 5 zile;

casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;

nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;

decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;

decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;

donatorii de sange – 1 zi;

schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;

30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.
 

Cate zile libere au angajatii care apartin altor culte religioase decat cele crestine
 

Zilele libere stabilite de Codul Muncii, pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual (Modificat prin Legea nr. 88/2018).
 

Sunt zilele de sarbatori legale platite dublu? Ce prevede Codul Muncii

Salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere,salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 

Cate zile libere avem de Paste in 2024?

Va reamintim ca in 2024 romanii vor sarbatori Pastele in perioada 3 – 6 mai — Paste ortodox 2024. Ca de obicei, va fi liber vineri (3 mai) si luni (6 mai).

Cate zile libere avem de Craciun in 2024

In 2024, romanii vor sarbatori Craciunul in perioada 25 decembrie- 26 decembrie, acestea fiind zilele libere legale oferite cu ocazia acestei sarbatori.

Are Romania mai multe sarbatori legale in 2024 fata de alte tari europene?
 

Nu este niciun secret pentru nimeni faptul ca romanii nu stau foarte bine la acest capitol, avand in vedere ca alte tari europene sau vestice au mai multe astfel de zile libere. Ca exemplu, in Belgia sau Cipru exista 18 zile in care cetatenii nu trebuie sa se prezinte la munca, chiar daca nu sunt in concediu. Cel mai bine la acest capitol sta Elvetia, care are nu mai putin de 28 de zile libere legale de-a lungul

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente