luni, iulie 22, 2024
AcasăEditorialAlegători și aligatori

Alegători și aligatori

Trebuie să recunoaștem că – cel puțin până acum – campania electorală pentru alegerile locale nu ne-a oferit chestii spectaculoase. Nu am avut parte de dezvăluiri incendiare, nici de un spectacol prea colorat. Mai degrabă, totul a fost destul de anost, de predictibil. Candidații, în general, au păstrat o anume decență, chiar dacă împunsăturile, pe alocuri, au fost ceva mai dureroase. Una peste alta, poate că și pandemia asta a mai contribuit la atenuarea disputelor directe.

Chiar și numărul candidaților la primării – cu câteva notabile excepții – a fost ceva mai redus, semn că unii își calculează de două ori șansele, înainte de a se arunca în bulboana electorală.

Asta nu înseamnă însă, că nu avem și de data aceasta, destule candidaturi la plezneală și cel mai la îndemână exemplu este cel al candidatului care vrea să fie și primarul unei comune, dar și președintele Consiliului Județean, simultan, poate știind prea bine că nu va prinde niciuna din aceste funcții.

Un simplu test privind administrația publică locală ar scoate în evidență precaritatea pregătirii în domeniu a acestor candidați. Se bagă, se înghesuie, dar nu prea au habar cu ce se mănâncă administrația asta! Vorba aia, mulți văd, puțini pricep! Din păcate, cei peste treizeci de ani trecuți de la revoluție, au însemnat un evident regres al calității umane a candidaților, ca să nu mai vorbim despre masa amorfă a celor care totuși, se duc la vot. Și în 2016, peste jumătate dintre alegători au preferat să-și umple ziua votului cu totul și cu totul altceva. Comoditatea, sentimentul inutilității acestui exercițiu democratic, sau pur și simplu resemnarea, fac ca să nu știm ce cred cu adevărat, peste 50% dintre alegători.

Se pare însă, că actorii electorali nu sunt prea îngrijorați de asta, socotind că ăia care nu s-au prezentat la vot, oricum nu i-ar fi votat pe ei. Important este să se găsească cele mai bune metode de ademenire, de amăgire a buimacilor care nu sunt hotărâți cu cine vor vota, nici măcar atunci când intră în cabina de vot. Aceasta este prada predilectă a aligatorilor politici. Zâmbetele și ploconelile în fața omului de rând se transformă brusc, chiar a doua zi de după alegeri, într-o infinită greață la adresa populimii. Grija aproape frisonantă pentru soarta bietului popor se metamorfozează instantaneu, în grija față de propria piele care trebuie salvată, chiar dacă se știe că aligatorul are un tegument mult prea gros și niște fălci destul de puternice, ca să poată înghiți o victimă, cât ai clipi!

E liniște. Aceeași liniște ca și cea de pe malul fluviului Amazon, unde în apa mocirloasă stau la pândă aligatorii. Placizi, aparent indiferenți, dar gata să dea lovitura mortală, în orice clipă. Și apoi, vreme de încă patru ani, vor pluti în deriva neîmplinirilor de tot felul, pregătindu-se în tihnă, pentru următorul atac…

Felician POP

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente