vineri, aprilie 12, 2024
AcasăsusAlegerile locale și cele europarlamentare se comasează

Alegerile locale și cele europarlamentare se comasează

Alegerile locale și cele europarlamentare se comasează și vor avea loc pe data de 9 iunie. PSD și PNL vor candida pe o listă comună la Parlamentul European, listă care, cel mai probabil, va fi deschisă de o femeie neînscrisă în vreunul dintre cele două partide.

Candidații comuni vor fi sprijiniți și la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2, Primăria Timișoara, Primăria Brașov sau Primăria Bacău, controlate de edili USR. Sondajele de opinie arată că PSD și PNL au, împreună, în acest moment 51% din intenția de vot. Dacă lucrurile vor merge bine la alegerile din vară, Coaliția ia în calcul să repete rețeta și în toamnă, unde alegerile prezidențiale ar putea avea loc în septembrie, înaintea alegerilor parlamentare.

Conducerile PSD și PNL au decis, după o întâlnire-fulger de ieri dimineață, o strategie comună  pentru alegerile care vor avea loc în România, în 2024. Surse politice arată că lucrurile au fost tranșate la nivelul președinților formațiunilor politice, dar și ca urmare a unor discuții avute cu președintele României, Klaus Iohannis. Conform acestor surse, PSD și PNL vor constitui o alianță electorală, pe care urmează să o înregistreze, oficial, la Tribunalul București, alianță în care să candideze împreună.

Cele două partide au bătut, în sfârșit, palma pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, ambele scrutinuri urmând a avea loc în data de 9 iunie. Această măsură pare să vină în sprijinul PNL, care riscă, mergând separat de PSD, la aceste alegeri europarlamentare, să pice pe locul al treilea, sub cei de la AUR. A doua strategie pentru care s-a ajuns la înțelegere este ca PSD și PNL să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare, în ciuda faptului că fac parte din familii politice europene diferite și concurente. Lista ar urma să fie deschisă nu de un membru PNL sau PSD, ci de un candidat independent, preferabil o femeie (se vehiculează numele ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu), iar restul listei să fie alcătuită în proporție de 60% din candidați de la PSD și de 40 % din candidați de la PNL.

Tot împreună vor să golească primăriile de edilii USR

Comasarea alegerilor vine la pachet și cu alte măsuri. În ceea ce privește alegerile locale, cele două partide ar urma să susțină candidați comuni pentru funcțiile de primar la Primăria Generală a Municipiului București, la Primăria Sectorului 1 și la Primăria Sectorului 2, precum și pentru primăriile care, în acest moment, sunt conduse de edili de la USR. Pentru Primăria Capitalei, înțelegerea ar viza susținerea unui candidat comun, de preferabil nemembru al vreunuia dintre cele două partide, cu toate că atât liberalul Sebastian Burduja, cât și social-democrata Gabriela Firea și-au manifestat intenția de a candida. De asemenea, pentru ambele scrutinuri comasate există posibilitatea ca alianței PSD-PNL să i se alăture și alte formațiuni politice. Nu este exclus ca pentru Primăria Capitalei să se ia în discuție susținerea candidaturii lui Cristian Popescu Piedone, primar al Sectorului 5, care, de fapt, și-a și exprimat intenția de a deveni primar general.

O acțiune similară este luată în considerare și pentru primăriile și consiliile locale de la Sectorul 1 și de la Sectorul 2, dar și liste comune pentru Consiliul General al Municipiului București sau pentru primăriile din Timișoara, Brașov și Bacău, unde, în prezent, se află primari de la USR.

Alegerile prezidențiale, cu trei luni mai devreme. Iohannis ar putea demisiona, pentru a prelua o funcție la UE

Iată cum, la 12 ani de la facerea USL, principalele două partide din România se reunesc, oficial, într-o alianță electorală. În 2012, PNL și PSD se aliau pentru a dărâma regimul lui Traian Băsescu. Uniunea Social-Liberală, o idee a profesorului Dan Voiculescu, a reușit, la alegerile parlamentare care au avut loc la finalul anului 2012, să spulbere PDL și puterea lui Traian Băsescu, punând, astfel, capăt unuia dintre cele mai de tristă amintire regimuri politice. Acel proiect politic viza și alegerile prezidențiale din anul 2024. Din motive care nu au fost lămurite pe deplin nici până astăzi, USL s-a rupt.

În 2024, proiectul politic al noi alianțe PSD-PNL pare să refacă vechiul USL, dar de această dată sub imperiul nevoii de stabilitate politică, într-o perioadă de tensiuni geopolitice fără precedent în zona Europei de Est și nu numai, dar și al opririi ascensiunii zonei radicale, catalogată drept „extremistă”. Este de așteptat, așadar, ca dacă alianța va avea succesul scontat la alegerile europarlamentare și locale din iunie, să repete rețeta și la alegerile parlamentare și chiar prezidențiale.

Surse politice afirmă că, în urma unei discuții avute de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă cu președintele Klaus Iohannis, s-ar putea lua în calcul organizarea alegerilor prezidențiale chiar în luna septembrie, respectiv primul tur la jumătatea lunii, iar al doilea tur – la finalul lunii. Aceleași surse merg chiar mai departe și arată că președintele Iohannis și-ar putea da demisia imediat după alegeri, în octombrie, întrucât vizează ocuparea unei funcții importante în cadrul Uniunii Europene.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente