duminică, aprilie 21, 2024
AcasăsusPSD și PNL decid azi dacă alegerile vor fi comasate și vor...

PSD și PNL decid azi dacă alegerile vor fi comasate și vor avea candidați comuni.

PSD și PNL sunt așteptate astăzi să ia o decizie în privința anului electoral 2024, pe masă fiind scenariile comasării mai multor runde de alegeri, candidaturi comune, precum și susținerea unui prezidențiabil. Ziua se anunță extrem de agitată. O discuție informală a liderilor Coaliției va avea loc înainte de CSAT, unde Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor fi față în față cu președintele Klaus Iohannis, iar după amiază sunt programate ședințe ale conducerii social-democraților și liberalilor.

Înaintea negocierilor decisive, de la vârful celor două partide nicio variantă nu este exclusă. Marcel Ciolacu a invocat, marți, „o alianță politică sau o alianță electorală” ceea ce implică și candidați comuni.

„Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitatea României”, a declarat liderul PSD, aducând ca argument „apărarea României de extremism”.

Un prim scenariu este cel al comasării europarlamentarelor cu localelor, pe 9 iunie, și ar putea veni la pachet și cu candidaturi comune la Parlamentul European, fapt care a stârnit nemulțumiri mai ales în tabăra social-democrată. Marcel Ciolacu dă de înțeles că acest lucru ar putea fi depășit. „Când ajungi în anumite funcții de stat trebuie să decizi ce e mai bine pentru România și apoi să armonizezi lucrurile astfel încât colegii să fie lămuriți că așa e cel mai bine pentru România, dincolo de a fi pesediști sau peneliști”, a spus el.

De asemenea, PNL și PSD trebuie să decidă dacă și la locale vor fi candidaturi comune sau dacă acestea vor fi punctuale.

PSD vrea un calendar electoral complet – prezidențiabilul este punctul nevralgic

Cu acest prim scenariu pus pe masă și susținut mai intens de PNL, PSD vrea un calendar pentru tot anul electoral 2024. În acest caz, social-democrații au mai multe variante luate în calcul.

Surse din partid susțin că, dacă se convine pentru o singură comasare, a europarlamentarelor cu localele, atunci fiecare partid va merge cu propriul prezidențiabil în fața românilor. Dacă se va decide o comasare a parlamentarelor cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, atunci PSD vrea un candidat unic, susținut de ambele partide ale Coaliției.

Când au început discuțiile, când s-au blocat și când s-au reluat

Discuțiile despre comasarea alegerilor au început în urmă cu mai bine de o lună. La un moment dat ele avansaseră până la împărțirea candidaturilor la nivelul primăriilor reședință de județ. Însă în urmă cu o săptămână, PSD a venit cu o nouă solicitare prin care condiționa înțelegerea comasării alegerilor locale cu europarlamentarele: susținerea liberalilor pentru Marcel Ciolacu candidat la prezidențiale.

Liberalii au refuzat, iar negocierile s-au suspendat. În week-end au existat discuții neoficiale în cadru restrâns între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis și s-au reluat discuțiile.

Astfel, departe de ochii presei, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au revenit la sentimente mai bune și au discutat neoficial, duminică, despre viitorul guvernării și al Coaliției. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că liderii PSD și PNL au deblocat discuțiile pentru comasarea localelor cu europarlamentarele. PSD ar fi renunțat la condiția ca liberalii să le susțină candidatul la președinție. Discuțiile s-au centrat doar pe comasarea alegerilor și listele comune cu PNL la alegerile europarlamentare, susțin sursele HotNews.ro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente