sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusAlertă ANM, se anunţă vijelii, grindină şi ploi cât pentru aproape o...

Alertă ANM, se anunţă vijelii, grindină şi ploi cât pentru aproape o lună

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi torențiale, vijelii puternice şi grindină pentru aproape jumătate de ţară. În București, ANM anunță vreme caniculară, cu maxime de 37 de grade Celsius. 

Meteorologii au emis luni noi atenţionări cod galben și portocaliu de caniculă, dar și de furtuni.

Astfel, luni până la ora 23.00 este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

Cod portocaliu de vreme severă în jumătate de țară

Tot luni, între orele 15.00 – 23.00, va intra în vigoare o alertă cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Caniculă în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei

Cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sudvestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se află, de luni, ora 10.00, până marți, ora 10.00, sub cod galben de caniculă. Se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade. De asemenea, de luni, ora 10.00, până marți, ora 10.00, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei este cod portocaliu. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Un alt cod galben, valabil de marți, ora 10.00 până miercuri la ora 10.00 anunță, în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade. Temperaturile se vor menține ridicate și pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice și sud-estice. Tot de marți, ora 10.00 până miercuri la ora 10.00 este Cod portocaliu în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vreme caniculară în București, cu maxime de 37 de grade

Meteorologii anunță vreme caniculară în București, cu maxime de 37 de grade. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic.

Potrivit prognozei speciale emise de ANM, luni, vremea va fi caniculară și cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, dar mai ales spre seară și la începutul nopții va crește probabilitatea pentru înnorări, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, averse și descărcări electrice. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.

De marți dimineață până miercuri dimineață, canicula va persista, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat ziua și slab noaptea. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente