Acasă Locale Nationale Alina Gorghiu i-a dat termen lui Tudor Chiuariu să își dea demisia...

Alina Gorghiu i-a dat termen lui Tudor Chiuariu să își dea demisia din PNL până în 23 ianuarie

Liderul PNL Alina Gorghiu i-a dat termen senatorului Tudor Chiuariu să își dea demisia din PNL, până pe 23 ianuarie, când va avea loc prima ședință din 2015 a formațiunii, în caz contrar, urmând a solicita excluderea acestuia din partid, au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid.

Potrivit surselor citate, reacția Alinei Gorghiu vine în urma anunțului DNA de punere sub control judiciar a lui Tudor Chiuariu, pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică.

Prima ședință din 2015 a Biroului Politic Național al partidului va avea loc în 23 ianuarie, la Iași, unde sunt așteptați liderii formațiuni pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Unirii.

Reacția Alinei Gorghiu vine după ce, și președintele Klaus Iohannis, în campania electorală pentru prezidențiale, a declarat că senatorul Tudor Chiuariu trebuie să plece din PNL, în condițiile în care acesta a fost condamnat pentru corupție.

Întrebat, într-o conferință de presă la Cluj, ce ar trebui să facă PNL în cazul parlamentarilor Akos Mora și Tudor Chiuariu, Klaus Iohannis a spus că situația este de natură juridică, dar el poate exprima opțiunea sa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Situația este de natură juridică, dar vă dau un răspuns care reprezintă opțiunea mea. Cred că Akos Mora trebuie să plece din Parlament, optimal ar fi să-și dea demisia, dacă nu, atunci Senatul să voteze pentru încetarea mandatului domniei sale, iar în cazul lui Tudor Chiuariu, cred că un pas înțelept din partea domniei sale ar fi să plece din PNL”, spunea Iohannis în luna decembrie.

Fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu a primit trei ani și șase luni de îmchisoare cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate de ICCJ în dosarul „Poșta Română”.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă agenției MEDIAFAX că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, din 10 ianuarie până în 8 februarie inclusiv, față de senatorul Tudor Alexandru Chiuariu.

Fostul ministru al Justiției este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat, în dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, în care sunt arestați preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza.

Potrivit ordonanței de dispunere a controlului judiciar, în contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către Paltin Sturdza, în noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga șiDaniel Constantin Călugăr s-au înțeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii publici ai Comisiei Județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva – Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 43.227 de hectare de teren forestier ce a aparținut fostului Domeniu Ghica-Comănești.

Ulterior, susțin anchetatorii, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică, potrivit căruia suma de două milioane de euro urma să îi fie plătită lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix și 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

„Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracțional organizat, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea inculpaților Adam Ioan și Paltin Gheorghe Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al justiției, pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, au scris procurorii în ordonanță.

În timpul controlului judiciar, Tudor Chiuariu poate părăsi România doar cu încuviințarea procurorului și are interdicție să se apropie și să comunice, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor. Chiuariu este obligat să se prezinte la poliție conform programului de supraveghere stabilit sau de câte ori este chemat, să meargă la anchetatori când este citat, să anunțe dacă își schimbă locuința și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Procurorii i-au atras atenția lui Tudor Chiuariu că dacă încalcă aceste obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă. Anchetatorii au fost sprijiniți în această cauză de Serviciul Român de Informații.

Până la acest moment, Tudor Chiuariu nu a avut o reacție oficială la anunțul Direcției Naționale Anticorupție privind dispunerea controlului judiciar.

- Advertisment -

Cele mai populare

La pescuit pe lacul din Grădina Romei

Marți, 3 august a.c., în jurul orei 17:00, mai mulți sătmăreni, adulți și copii, s-au pus să pescuiască...

Deținuții din Penitenciarul Satu Mare vor ajuta la mutarea Bibliotecii în noul sediu

Consiliul Județean Satu Mare anunță că până la sfârșitul anului, Biblioteca Județeană Satu Mare se va muta în...

Primăria municipiului Satu Mare scoate la concurs postul de arhitect șef

La sfârșitul lunii iunie a.c., Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care, speră guvernanții, să...

Unul dintre cei mai bine cotați barberi internaționali, a susținut un seminar la Satu Mare

În perioada 1 - 2 august a.c., la Satu Mare a avut loc un workshop de barbering, susținut...

Comentarii recente