miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareAliyah DaDa, despre sătmăreanul vânzător de evrei, în 16 aprilie la Satu...

Aliyah DaDa, despre sătmăreanul vânzător de evrei, în 16 aprilie la Satu Mare

aliyah-dada

În 1900 se năștea la Satu Mare, Henry Jakober, unul dintre cele mai controversate personaje ale anilor ’60, cel care a început împreună cu reprezentanții securității, tranzacționarea vizelor de ieșire din țară pentru cetățenii români de origine evreiască și ceva mai târziu pentru sași. Mai multe informații despre Henry Jakober, s-au putut afla abia anul trecut, în 2014, odată cu desecretizarea de catre CNSAS, a dosarului Dunărea. Din documentele securității, aflăm că Jakober, din banii primiți de la rudele celor care voiau să emigreze, procura pentru statul român utilaje sau diverse produse, inclusiv animale « a căror export era prohibit.

Cum s-a ajuns aici și contextul în care evreii din România au decis să emigreze, puteți afla din filmul documentar Aliyah DaDa ce va fi proiectat în prezența regizoarei – joi, 16 aprilie, de la ora 18.30 la  Centrul Cultural « G.M.Zamfirescu » (in incinta Casei de Cultura a Sindicatelor, Bd. Transilvania nr. 3).Intrarea e liberă.

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Filmul începe în 1882, când o comunitate mică din Moinești decide să plece spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Și acesta e meritul ei exemplar. În două ore și crude și plastice, și dure și umane, și cu fruntea încruntată și cu un zâmbet în colțul gurii, avem întreaga istorie a unei relații complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toți”.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, imaginea de Mihai Tănase iar sunetul de Raza Studio.

Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC al facultății ”La Femis” din Paris.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente