Acasă Divertisment Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Sunt puţini oameni care să fi ajuns pe unde au călcat ei. Unii se tem să meargă şi doar cu gândul la peste 8.000 de metri altitudine. Alţii visează să ajungă o dată în viaţă acolo unde muntele se apropie ameninţător de cer. Ei au făcut-o, chiar de mai multe ori, s-au aventurat pe „drumuri“ nebătătorite, au escaladat culmile cele mai înalte ale lumii şi şi-au dat întâlnire acolo sus cu ei înşişi.

Vlad Căpuşan, Horia Colibăşanu şi Alex Găvan sunt trei alpinişti români pentru care muntele nu e o destinaţie de bifat sau de cucerit, ci e mai degrabă o experienţă umană, o oportunitate de dezvoltare personală. Fiecare expediţie e o poveste despre întâlnire şi regăsire.

Horia Colibăşanu este legat îndeaproape de unii dintre cei mai spectaculoşi munţi din lume, de unele dintre cele mai înalte culmi. De profesie medic stomatolog.

Alpinistul român a descoperit munţii (cei ai României) în fragedă pruncie, iar de acolo până la dragostea pentru aceşti giganţi care îţi aştern lumea la picioare nu a fost decât un pas. Are în portofoliu nouă vârfuri de peste 8.000 de metri, cucerite fără oxigen suplimentar.

„Într-o călătorie cred că cel mai important este cu cine mergi. De altfel, se şi zice că dacă vrei să cunoşti pe cineva mai bine, îl iei într-o călătorie.“Locul contează şi el.

Dacă îl pui să aleagă trei dintre destinaţiile sale de suflet din România spune fără să se gândească prea mult: creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei.

„Sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpii, cu munţii Tartra si chiar cu Himalaya. Spectaculoase sau sălbatice, trasee lungi sau de familie, cu bălăceală prin canioane sau cu vreme aspră de creastă, ele oferă posibilităţi multiple de campare sau pensiuni.“Nu în ultimul rând, sunt zone superaccesibile cu maşina sau telecabina, combinate cu zone sălbatice, umblate de foarte puţini, la distanţă de orice cale de acces motorizat. Plus că ai şi trasee de biciclete pentru începători sau avansaţi.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente