Acasă Educatie&Cultura Deschide-ți sufletul!

Deschide-ți sufletul!

Cea mai bună metodă de a imprima în sufletul copilului sensul cuvintelor rugăciunii este de a te ruga împreună cu el, punând în această rugăciune toată puterea și evlavia..

Rugăciunea este convorbirea noastră cu Dumnezeu și cel mai bun mod de a ne apropia de El. Este prima și cea mai mare îndatorire a vieții noastre de creștini. Așa încât, este foarte important să-i învățăm pe copii să se roage.

Iată aspectele de care ar trebui să ții cont când faci acest lucru:

Nu poți învăța copilul să se roage dacă nici tu nu știi să te rogi și nu faci acest lucru constant. Așa că, înainte de toate, învață să te rogi!

Fiecărei vârste îi corespund anumite rugăciuni. Începe cu rugăciuni scurte și ușoare, pe care copilul să le poată rosti singur. Pe măsură ce crește, mai adaugi câte o rugăciune potrivită vârstei lui. .

Este foarte important să îi explici copilului cuvintele rugăciunii, pentru a înțelege ce Îi cere lui Dumnezeu. Dacă pentru adulți este important să înțeleagă cuvintele rugăciunii, pentru a se putea ruga conștient, cu atât mai mult pentru un copil! Înainte de a începe rugăciunea, stai de vorbă cu copilul despre importanța acestui moment, explică-i de ce ne rugăm și ce înseamnă fiecare rugăciune pe care o va rosti.  

Rugăciunea comună este mai puternică, după cum spune și Mântuitorul: „Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20). Explică-i de ce este important să se roage împreună cu ceilalți membri ai familiei, dar și la biserică, împreună cu comunitatea din care face parte. 

Învăță-l sa se roage și cu propriile cuvinte, nu doar din cărți. Să Îi spună Domnului cu sinceritate ceea ce gândește și să ceară îndrumare și ajutor în tot ceea ce are de făcut: când merge la școală, când are un examen, când întâlnește o situație dificilă sau ori de câte ori simte nevoia,dar întotdeauna să facă acest lucru din toată inima și cu conștiința că nu poate duce nimic la bun sfârșit fără ajutorul lui Dumnezeu.

Să mulțumească de fiecare dată pentru tot ceea ce îi dă Dumnezeu, în bunătatea Lui. „Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus pentru voi” (I Tesaloniceni 5, 17-18). Să înțeleagă că Dumnezeu nu împlinește toate cererile când și cum vrem noi, ci după cum ne este de folos. Irineu, Episcop de Ekaterinburg și Irbit, ne lămurește: „Chiar dacă nouă ni se pare că avem nevoie de ceea ce cerem prin rugăciune, Tatăl nostru ceresc vede că nu ne este de trebuință și nu primim ce am cerut”.  

Nu uita că nu este suficient să deschizi gura copilului pentru rugăciune, ci este nevoie să îi deschizi și sufletul. Cea mai bună metodă de a imprima în sufletul copilului sensul cuvintelor rugăciunii este de a te ruga împreună cu el, punând în această rugăciune toată puterea,evlavia si smerenia sufletului.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente