sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleAndreea PAUL: Guvernul Ponta e nascut incompetent

Andreea PAUL: Guvernul Ponta e nascut incompetent

imagesBugetul UE pentru România de 40 miliarde euro e DEGEABA dacă nu știm să-i cheltuim inteligent, având ținte și acțiuni precise* *PDL solicită Premierului Victor Ponta să se consulte cu echipe de profesioniști cu viziune și cu cetățenii pentru realizarea:* *1. unui nou Acord de Parteneriat care să conțină strategia, prioritățile și țintele de atins în următorii 7 ani, conform cerințelor Comisiei Europene;* *2. unui plan convingător de măsuri până la sfârșitul acestui an pentru alocarea sumelor ce revin României din bani europeni destinați combaterii șomajului în rândul tinerilor. * *Sunt provocări la care Guvernul Ponta nu este născut să răspundă.

Comisia Europeană a răspuns succesiv, scurt și tăios, în ultima jumatate de an: „refaceți documentația”, „nu îndeplinesc condițiile minime de calitate și credibilitate”, până la „documentație imatură și neprofesionistă”.* *Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va fi de 960 miliarde euro, din care aproximativ 40 miliarde euro vor reveni României. *Bugetul va intra în vigoare după acordul din sesiunea plenară din luna iulie. *Suntem însă pregătiți să accesăm acești bani? NU, pentru că Guvernul Ponta nu este capabil să realizeze un Acord de Parteneriat pentru folosirea fondurilor europene în perioada 2014 – 2020 așa cum ni-l cere Comisia Europeană. * După negocieri dificile, pe 27 iunie 2013 liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord politic legat de bugetul UE pentru următorii 7 ani. Este pentru prima dată în istoria UE când bugetul multianual va fi mai mic decât cel din perioada bugetară precedentă. Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va fi de 960 miliarde euro, cu 34 miliarde euro mai mic decât cel alocat pentru perioada 2007-2013.

*Din cei 960 miliarde euro alocați pentru perioada 2014-2020, România va beneficia de aproximativ 40 miliarde euro. Va fi capabil Guvernul Ponta să acceseze cu succes acești bani? Din păcate, la cum stau lucrurile acum, răspunsul este NU. De ce?* *Guvernul Ponta nu este capabil să elaboreze strategia, prioritățile și țintele de atins în următorii 7 ani.* Iată *dovezile*: · La 31 ianuarie 2013, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene* *au avut o întâlnire informală cu reprezentanții Comisiei Europene, în care au prezentat un proiect de pachet de negociere, alcătuit dintr-o listă de proiecte europene pe care fiecare minister le consideră priorități sectoriale. Un fel de „listă de cumpărături” la nivelul fiecărui minister. *În lipsa prezentării unor direcții strategice privind prioritățile de dezvoltare pe care România le are în cadrul UE, stabilite în baza unor analize socio-economice, oficialii Comisiei Europene au oprit discuțiile și au cerut refacerea documentației.* · La 19 februarie 2013, Ministerul Fondurilor Europene* *a transmis din nou, fără a ține cont de recomandările făcute de Comisia Europeană, listele de proiecte și nu liniile strategice cerute. Rezultatul a fost următorul:

*Comisia Europeană a criticat dur documentația transmisă de Guvernul Ponta, într-o scrisoare transmisă pe 7 martie 2013, spunând că propunerile României sunt inadecvate și nu îndeplinesc condițiile minime de calitate și credibilitate. * · La 6 iunie 2013, Guvernul Ponta trimite Comisiei Europene Draftul Acordului de Parteneriat refăcut. Un document stufos, de 167 pagini, care arată lipsa unei gândiri strategice. Nu există proiecte concrete pe energie sau pe transporturi. Există doar formulări generale despre ce avem de gând să facem. Adică din nou lipsește o strategie clară care să includă prioritățile și țintele de atins pentru următorii 7 ani. Deși nu avem încă un răspuns oficial, sursele transmit deja că *oficiali ai Comisiei Europene consideră noua documentație trimisă de Guvernul Ponta drept imatură și neprofesionistă.* *În aceste condiții, PDL solicită lui Victor Ponta să se consulte cu echipe de profesioniști cu viziune și cu cetățenii pentru realizarea unui nou Acord de Parteneriat conform cerințelor Comisiei Europene, care să conțină strategia, prioritățile și țintele de atins în următorii 7 ani.* *Noul buget va fi destinat mai ales măsurilor împotriva șomajului în rândul tinerilor. Liderii europeni s-au înțeles să accelereze deblocarea a 6 miliarde euro pentru lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor. În plus, fondurile pentru acest plan vor fi suplimentate până la 8 miliarde euro.* Banii alocați de UE pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor vor fi direcționați, timp de doi ani, începând din anul 2014, pentru crearea de locuri de muncă, pregătire profesională și stagii sau ucenicii.

*România va avea de cheltuit, în perioada 2014-2015, între 400 milioane și 500 milioane euro pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. *Pentru a accesa însă acești bani, România trebuie să aibă un plan convingător de măsuri până la sfârșitul acestui an. *PDL atenționează Guvernul Ponta că este impetuos necesar să trateze serios această problemă și să realizeze un plan corespunzător privind utilizarea acestor bani.* *Este o provocare la care Guvernul Ponta nu este născut să răspundă. Să vedem alegătorii USL cât timp vor ignora această realitate.*

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente