Acasă Locale Stiri Satu Mare Andreea PAUL: Mașina lui Ponta care merge înapoi cu viteză și-a înlocuit...

Andreea PAUL: Mașina lui Ponta care merge înapoi cu viteză și-a înlocuit șoferul

Ponta sapă groapa românilor: PIB-ul scade, investitorii străini ne ocolesc. Performanța economică a României s-a înrăutățit. Minciunile lui Ponta sunt date în vileag: PIB-ul scade în al doilea trimestru din acest an, investițiile străine sunt sub nivelul înregistrat anul trecut. Nici investitorii străini nu mai vor să vină într-o țară guvernată de azi pe mâine, așa cum face Ponta, premierul înconjurat numai de corupți. Cu astfel de evoluții, pe români nu îi așteaptă un trai mai bun, ci dimpotrivă vremuri mai grele, iar pe Ponta nu-l mai pot salva nici Dumnezeu, nici exportatorii de dezastrul economic și bugetar.

Creșterea economică este sub așteptări. PIB-ul a scăzut cu 1% în al doilea trimestru al acestui an față de trimestrul anterior, în condițiile în care era așteptată accelerarea creșterii economice.PIB-ul a crescut cu numai 2,4% în primul semestru din acest an comparativ cu semestrul I 2013. Creșterea economică așteptată era de 3,5%.

În aceste condiții, ritmul de creștere economică a scăzut drastic: de la 3,8% în trimestrul 1 2014 față de trimestrul 1 2013 la numai 1,2% în trimestrul 2 2014 față de trimestrul 2 2013. Ne putem lua adio de la o creștere economică de peste 3% în acest an. Voinea ne trimite răspunsul halucinant că situația e similară cu a unei mașini care încetinește. Uită să spună că, de fapt, mașina merge înapoi cu viteză. Analiștii consideră că România are nevoie de o creștere economică de peste 5% pentru a putea să își revină. Ponta ne-a arătat că nu e în stare de așa ceva și nici nu îi pasă.

România nu are creștere economică, dar are printre cele mai accelerate creșteri de prețuri din Uniunea Europeană, înregistrând în luna iulie 2014 o rată medie a inflației de 1,4% pe ultimele 12 luni, exprimată în funcție de indicele mediu armonizat al prețurilor de consum, potrivit datelor publicate joi de Biroul European de Statistică Eurostat. Din toată Uniunea Europeană, scumpiri mai mari decât în România au fost înregistrate numai în Austria (1,6%), în Finlanda (1,5%) și Estonia (1,5%). Ținta Guvernului Ponta? Să aducă la sapă de lemn fiecare român al țării, exceptând corupții care îl înconjoară și care fură cât pot de mult.

România a avut a treia cea mai mare rată anuală a inflației din UE, de 1,5%, potrivit informațiilor Eurostat. Rate mai mari decât a României au înregistrat Marea Britanie (1,9%) și Austria (1,7%). La nivelul întregii Uniuni Europene, în iulie 2014, rata anuală a inflației a fost de 0,6%, iar în zona euro de 0,4%.

Nici investitorii străini nu mai vor să vină într-o țară guvernată de azi pe mâine, așa cum face Ponta. Investițiile străinilor în România sunt cu peste o zecime mai mici în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul investițiilor străine directe (ISD) s-a ridicat la 1,2 miliarde euro în primele 6 luni din acest an.

Cine are de pierdut? Românii fără locuri de muncă. Avem nevoie de o creștere economică accelerată pentru a recupera decalajul de nivel de trai față de media europeană. Avem nevoie de capitalul străin ca de aer, în condițiile în care investițiile publice sunt tăiate de Ponta continuu.

Cauza? Guvernarea haotică, fără țintă exactă. Guvernarea cu singurul scop de a câștiga alegerile. Numeroasele modificări de fiscalitate – 36 de taxe noi si impozite majorate – operate pe genunchi de executivul condus de Ponta asupra Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală de când este la guvernare –, majorările fără noimă ale taxelor și impozitelor, măsurile de diminuare a poverii fiscale care vor fi luate la Sfântul Așteaptă – precum reducerea CAS. Pe scurt, risc fiscal și politic.

Riscul politic este un obstacol major pentru creșterea economică și pentru investitorii străini care vizează țările în dezvoltare ca destinație a investițiilor. Riscul politic si instabilitatea macroeconomică au fost cele mai mari obstacole invocate de investitori în raportul World Investment and Political Risk, realizat de Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) în anul 2014. În topul celor mai mari riscuri politice, investitorii plasează încălcarea contractelor și modificările nefavorabile ale reglementărilor, adică ceea ce face continuu Ponta de când este la guvernare.

Statele sunt mai vulnerabile din punct de vedere economic de-a lungul și în perioada următoare alegerilor electorale. România traversează tocmai această perioadă vulnerabilă. O criză la nivel politic generează instabilitate, ceea ce afectează în mod direct climatul investițional și, prin urmare, investitorii străini.

Încrederea în politicieni a scăzut semnificativ de la începutul crizei economice până în prezent. Raportul Competitivității Globale analizează modul în care cetățenii apreciază standardele etice ale politicienilor pe o scară de la 1 (nivel extrem de scăzut) la 7 (nivel extrem de indicat). În România, încrederea în politicieni este extrem de scăzută – de numai 1,8  în anul 2013. Locul tot mai slab pe care România îl ocupă în clasamentul mondial arată că alte țări ne-au luat-o cu mult înainte (Grafic 1).

Guvernarea Ponta a avut impact negativ direct asupra mediului de afaceri. Nici măcar îmbunătățirea condițiilor economice începând cu anul 2011 nu a reușit să schimbe percepția investitorilor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Fără chinezi în America

Administrația Trump a emis miercuri noi decizii care afectează călătoriile în Statele Unite ale membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) și ale familiilor...

Comorile naturale din Parcul Apuseni

Parcul Natural Apuseni – Vino la moții din Apuseni pentru o experiență completă, încărcată de spiritualitate, cu un puternic sentiment de „acasă“....

Premierul Ludovic Orban declară ferm că nu va fii lockdown după alegeri

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că ''nu va fi niciun lockdown'' după alegerile parlamentare, motivând că România nu îşi poate...

Veste bună pentru sătmăreni.Municipiul a ieșit din carantină

Municipiul Satu Mare iese din carantina zonală instituită în data de 19 noiembrie 2020, odată cu expirarea celor 14 zile și scăderea...

Comentarii recente